УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у 153-й день війни: «Принесімо наш біль перед Боже обличчя і будьмо певні, що Він нас вислухає»

26.07.2022 20:26
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Зростаймо в молитві, в особистому стоянні перед Господом Богом. Не знеохочуймося, коли не одразу одержимо те, про що просимо. Хай у вірності цій молитві розширюється наше серце, щоб отримати повноту того дару, який Господь Бог нам підготував. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у 153-й день війни росії проти України.

«Цієї ночі та впродовж минулого дня десятки містечок і сіл на Луганщині та Донеччині зазнали нещадних бомбових російських ударів. Проте найбільших ракетних і бомбових атак було завдано по наших містах-мучениках Харкову і Миколаєву та по Одещині. На Миколаївщині та Одещині ворог намагався поцілити в чорноморські порти України, де готуються каравани кораблів для вивезення зерна з України, щоб убезпечити світ від продовольчої кризи. Ворог нищить хліб, який дає Господь Бог і який диявол хоче забрати», – зазначив Предстоятель.

У цей день Глава УГКЦ продовжив роздуми над правилами християнської молитви, яка, за його словами, є силою, поповнює духовні ресурси людини, єднає її з Богом, наповнюючи силою і благодаттю Святого Духа.

Блаженніший Святослав пригадав, якої послідовності потрібно дотримуватися у приватній молитві: починати з подяки, переходити до покаяння, продовжувати молитвою заступництва за інших осіб, за тих, хто є поруч, за тих, хто потребує допомоги і страждає, і аж тоді згадувати про власні потреби. Позаяк такий порядок нашого звернення до Господа Бога вчить нас, що ми завжди висловлюємо наші потреби, особисті прохання як члени спільноти Христового тіла, Його Церкви.

На його переконання, особиста молитва, прохання, які ми звертаємо до Господа Бога, є частиною нашого життя. Тому дуже важливо, з одного боку, мати довір’я до Бога, а з іншого – свідомість того, що Він мене слухає. Господь Бог вислуховує мої прохання, які я до Нього скеровую. Ба більше, промовляючи певні слова, я веду не монолог, а діалог – свого часу і у свій спосіб Господь Бог мені відповідатиме.

Глава Церкви звернув увагу на кілька важливих моментів, які слід пам’ятати, скеровуючи до Господа Бога особисту молитву.

Потрібно молитися з великим довір’ям до Нього. «Не треба Бога ні в чому переконувати, – вважає Предстоятель, – бо Він знає все, чого ми потребуємо ще перед тим, ніж ми відкриємо свої вуста в молитві. Але ми маємо висловити Творцеві і Спасителю все те, що нам болить, чого ми потребуємо».

Крім того, важливо тривати в особистій молитві. Бо часом ми маємо відчуття, каже Глава Церкви, що Господь Бог не спішить виконувати мою волю, реагує на мої прохання не так швидко, як би мені хотілося. Тут доречно згадати слова святого Августина, що наша молитва не так потрібна Богові, як нам.

Третій момент – коли ми про щось Його просимо, ця молитва-прохання нас змінює. Насамперед ми починаємо самі глибше розуміти, що нам справді потрібне. А часом Господь Бог очікує, щоб людина дозріла у своєму прагненні того, про що просить. Таке дозрівання св. Августин називає зростанням особи в здатності отримати від Бога те, що вона прохає.

«Наприклад, щоб багато отримати, потрібно підготувати велику посудину, попередньо її випорожнивши. І ось, коли ми триваємо в молитві довший час, то начебто все інше залишаємо збоку, розширюємо свою душу і своє серце, щоб отримати навіть більше, аніж просимо чи уявляємо собі, що отримаємо», – додав архиєрей.

«Сьогодні кожний із нас має багато болю, потреб. Принесімо це перед Боже обличчя і будьмо певні, що Він нас вислухає, прийме, приголубить, як своїх улюблених дітей, що кличуть до Нього вдень і вночі», – запевнив Отець і Глава УГКЦ.

«Боже, благослови Україну! Боже, вислухай плач, крик, зойки нашого народу, який страждає від цієї жахливої війни! Боже, зглянься на наші сльози, рани, біль! Боже, порятуй нас від вбивчої руки російського агресора! Боже, благослови Україну і своїх дітей!» – просить Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні