УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у 142-й день війни: «Російський державний тероризм розкриває всю свою огидну, потворну пащу над небом України»

15.07.2022 18:00
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Український народ найбільше нині плаче за невинними жертвами Вінниці. Учора вінницькі центральні площі та вулиці були залиті людською кров’ю. Серед загиблих – троє дітей. Ми бачили ці бездиханні дитячі тіла на руках убитих горем матерів… Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 142-й день повномасштабної війни росії проти України.

«Три російські ракети, – зауважив Предстоятель, – влучили в багатолюдне місце цього обласного центру, де є медичний заклад, пологовий будинок, інші інституції життєзабезпечення. Загинуло 23 особи, ще багато пропало безвісти. Державний тероризм розкриває сьогодні всю свою огидну, потворну пащу над небом України».

За його словами, сьогодні зранку здригнувся також Миколаїв. Масований ракетний удар був нанесений по цьому місту і знищив університети. «Ворог нищить культуру і освіту України», – наголосив Глава Церкви.

«Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. І це ще більше злостить ворога, який почувається безсилим. Як кажуть у народі, він біситься від власної немочі, бо Україна вчиться перемагати зло», – сказав духовний лідер.

У цей день Глава Церкви роздумував над ще одним із головних гріхів – марнославством.

На його переконання, викоренити цю неміч можна за допомогою чесноти смиренномудрості.

«Марнославство, – пояснив Блаженніший Святослав, – як каже вже сама назва цієї біди, – це пристрасть до земної, людської слави та різних почестей. А наслідок марнославства – залежність людини від думки інших і абсолютна зневага або байдужість до слави Божої, яку людина завжди отримує тоді, коли чинить добро. Марнославство має безліч різних виглядів і способів, але кожен із них підживлює «я» людини і спричиняє те, що вона зневажає ближнього».

Прив’язаність до земної слави, вважає він, унеможливлює духовне зростання чи навіть нормальний психологічний розвиток людини.

Чеснота смиренномудрості, переконує духовний лідер, показує мудрість того, хто має смирення. Мудрість упокорення, яку ми бачимо в нашого Спасителя Ісуса Христа, є тією силою, що дає людині можливість зцілитися від цієї немочі і отримати вінець Божої слави. Тому мудра людина шукає наперед слави Божої, а не людської. Христос каже: «Шукайте перше Царства Божого і його справедливості, а все інше вам додасться».

Глава Церкви подякував усім, хто не шукає земної слави, людської похвали чи нагород, коли захищає свою Батьківщину, бо просто робить добро своїм ближнім під час війни.

«Саме така смиренномудрість є ключем до перемоги над ворогом, який намагається принести мільйони невинних життів на жертовник оцього ідола марнославства групки людей, яка хотіла б своїм іменем назвати весь світ», – сказав Предстоятель.

«Хай Божа мудрість у смиренні людини переможе людську дурість, яка шукає марної слави у світі, що минає», – побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні