УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Що означає молитися за Україну в час війни і за її перемогу над ворогами?» – Глава УГКЦ у 99-й день війни

02.06.2022 13:16
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Що означає молитися за Україну в час війни? У чому полягає молитва за перемогу України в цій кровопролитній війні? Роздумати над цими двома запитаннями Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав українців у 99-й день війни росії проти України, коли Українська Греко-Католицька Церква святкує Вознесіння Господнє і розпочинає Декаду місійності.

У щоденному воєнному зверненні Глава УГКЦ звернув увагу, що важкі бої ведуться по всій лінії фронту, зокрема на Луганщині, де мужньо борониться Сєверодонецьк. Обстрілів зазнають і мирні міста та села на півночі нашої Батьківщини, а також Миколаїв на півдні. З окупованих територій на півдні України масово виселяють українських людей. Під ракетними ударами вчора опинилася Львівщина, підніжжя наших славних Карпат.

У цей день Предстоятель пояснив зміст свята Вознесіння Господнього, яке святкує Україна. Це свято, каже він, показує повноту місії Ісуса Христа, посланця Отця до людського роду. Христос прийшов як людина, воплотився, помер і воскрес, щоб відкрити людям можливість отримати прощення гріхів. Але вознісшись на небо, Ісус обіцяє ще одного Посланця, Утішителя, Духа Святого, який буде тією силою, якою апостоли зодягнуться з висоти.

Тому від свята Вознесіння Господнього, пояснює Глава Церкви, починається день очікування приходу до нас, присутності між нами третьої особи Божої – Святого Духа.

«У нашій Церкві з давніх-давен, але в оновленій традиції, тих десять днів між Вознесіння і Зішестям Святого Духа Святого називаються Декадою місійності. Ми щодня молимося, слухаємо Боже слово, щоб здійснити нашу християнську місію в цьому світі та особисту життєву місію. Цього року Декада місійності, мабуть, буде особливою, бо припадає на час війни», – розповів Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав запрошує пройти разом дорогою Декади місійності в молитві та роздумах. Адже кожен, хто отримав дар віри, каже він, має завдання, покликання тією вірою ділитися, має долучитися до місії Церкви, проповіді Святого Євангелія в сучасному світі.

Розпочинаючи Декаду місійності, Глава УГКЦ закликав українців роздумати над двома запитаннями: Що означає молитися за Україну в час війни і за перемогу України у тій кровопролитній війні? І що означає молитися за ворогів?

Відповідь на перше питання, на його думку, стає нам зрозумілою у світлі Христового Євангеліє і змісту сьогоднішнього свята. Ми, українці-християни, маємо здійснити ту місію, яку Бог дарує нашій Батьківщині і нашій Церкві – бути свідками і проповідниками воскресіння Христового і проповідниками перед усіма народами дару покаяння, що означає примирення з Богом. 

А що означає молитися за ворогів і перемогу над ними? Архиєрей пояснює: «Той мир, який звістує і дарує Христос своїм учням після Вознесіння, означає відновлення первісної Божественної гармонії, первісного Божого задуму щодо свого створіння. Бо мир – це щось більше ніж відсутність війни. Мир – це відновлення Божої мудрості, виявленої у створеному світі. І молячись за перемогу над ворогами, ми молимося за перемогу над усіма тими, що йдуть проти того Божого задуму, насамперед над дияволом і його слугами, а відтак над тими, хто не дозволяє здійснити кожному з нас Богом дану місію, забираючи в нас життя, свободу, домівку і нашу землю. Але ми молимося і за те, щоб диявол не перешкодив здійснити ту місію нашій Церкві, нашому народові».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, благослови Твоїх дітей, збери їх усіх у Твою єдину, святу, соборну і апостольську Церкву. І дай нам сьогодні горіти духом місійності та проповіді Твого Божественного Євангелія», – просить духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні