УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава Церкви: «Аскольдова могила в Києві перетворюється на пантеон українського народу»

22.05.2022 18:19
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав освятив надгробну фігуру князя Аскольда в крипті храму Святого Миколая на Аскольдовій могилі в Києві в храмове свято.

«Варяг, який 1140 років тому прийшов до Києва як перший християнин», – сказав Предстоятель.

Князь Аскольд взяв собі при хрещенні ім’я Миколай. І цей храм присвячений перенесенню мощів святого Миколая Миро-Ликійського з міста Мири до міста Барі в Італії.

«Можливо, цей київський князь хотів наслідувати Святого Миколая, який для всіх нас є взірцем Божої любові. Як єпископ у Мирах, він був носієм небесного помазання, яким помазаний кожен християнин. Тому і до сьогодні мощі Миколая в місті Барі виточують оте дорогоцінне миро, яке італійці називають "манною", що виходить із його мощів і є джерелом благодаті Святого Духа», – сказав Глава Церкви під час проповіді до вірних.

Блаженніший Святослав подякував Господу Богу за тридцять років відродження греко-католицької громади на Аскольдовій могилі.

«Ми бачимо, що тут Господь збудував особливу криницю Божої води. Особливе джерело благодаті Духа Святого б’є з цього святого престолу. Скільки різних подій відбулося за тридцять різних років! Скільки людей втамували свою спрагу за живим Богом! Скільки врятованих душ! Скільки благодаті святих таїнств!» – сказав духовний лідер.

За дивним Божим промислом, вважає Глава Церкви, саме цей храм був першим катедральним храмом відродженої присутності у своїй колисці нашої Української Греко-Католицької Церкви. Він пригадав, як його попередник, Блаженніший Любомир, не мав іншого храму, де бути інтронізованим і увійти на престол як Патріарх Києво-Галицький, як саме тут, на Аскольдовій могилі.

«Тому це особливий Божий знак, знак неперервності, який відкриває наше коріння, походження, отой важливий момент передачі живої води Духа Святого тут, у Києві, на святих Київських горах», – відзначив Предстоятель.

Духовний лідер також наголосив, що ми бачимо, як сьогодні Аскольдова могила перетворюється на пантеон українського народу. Поряд із могилою князя Аскольда ми маємо могили наших Героїв Крут, Героїв національно-визвольних змагань ХХ століття, а також новітніх Героїв проти російської навали.

Аскольдова могила, каже він, перетворюється на певний символ благодаті Духа Святого, який спочиває між нами, відкриває нам особливий зміст нашого християнського життя, особливе покликання нашої Церкви в сьогоденні. Для того щоб коріння було живим, воно має передавати жінкам і дітям соки, які витягує із землі, і приносити плоди.

«Пригадую момент, – розповів Блаженніший Святослав, – коли я відвідував цю громаду неповних два місяці тому. У той час Київ переживав найтяжчі моменти новітньої облоги з боку російського війська. Як було приємно бачити, що тут життя, молитва не переривалися. Ми з отцем Ігорем зійшли в крипти цього собору і молилися на могилі князя Аскольда, чуючи звуки канонади довкола Києва. Ми відчули ковток живої води, про яку сьогодні чуємо в Божественному Євангелії».

Тому сьогодні, додав Глава Церкви, згадуючи нашу давню 1140-річну та новітню 30-річну історію, ми вдивляємося в майбутнє і стоячи тут, у Києві, на тій древній могилі, серед могил наших Героїв національно-визвольних змагань, молимося за перемогу України.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні