УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у 47-й день війни: «Росіяни не мають майбутнього, тому що зневажають наших старших людей»

11.04.2022 13:14
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Пам’ятаймо сьогодні про тих старших людей, які є найбільш уразливими під час цієї жорстокої війни. Мене дуже вразила історія з Лукашівки з Чернігівщини, яка розповідає, як окупанти поводилися зі старшими людьми… Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 47-й день війни росії проти України.

Предстоятель Церкви запропонував роздумати на тлі цієї жорстокості та, водночас, героїзму, величі українського народу над четвертою Божою заповіддю, яка каже: «Шануй батька і матір своїх, щоб тобі добре було і щоб ти багато літ прожив на землі».

Батько й мати, підкреслює духовний лідер, є для кожної людини джерелом життя і слугують образом нашого Бога, Життєдавця і Спасителя, який піклується про свою дитину, створює для неї простір життя та безпеки і бажає добра та щастя своїм дітям. Тому так важливо для власного довголіття вміти шанувати своїх батьків.

«Дуже зворушливо споглядати, як українці справді вміють шанувати своїх старців, як навіть під час евакуації бережно везуть лежачих хворих, лежачого тата чи лежачу маму», – сказав він.

Глава Церкви розповів, що наші священники, наші волонтери відвідують старших людей у містах і селах України, які лишилися самі, і це один із способів побачити в їхніх очах Божу силу.

«Кожні такі відвідини є великим збагаченням. Старші особи кажуть: «Ви до нас прийшли, значить Господь Бог про нас не забув». А для нас, молодшого покоління, старші люди є вчителями життя. Вони передають нам справжні життєві цінності, які можуть бути твердою основою будівництва нашої життєвої дороги», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ переказав історію очевидця, 70-річного пана Миколи з Лукашівки на Чернігівщині. Чоловік розповів, що коли в село прийшли росіяни, то зігнали близько 140 людей у підвал школи, площа якого становила 60 квадратних метрів. Не дозволяли виходити надвір і померлі перебували разом із живими. Серед загнаних у підвал було 50 дітей. Для того щоб поспати, пан Микола прив’язував себе шарфом до шведської стінки і в підвішеному положенні засинав.

«Такого типу поведінка, як у нашого ворога, не має майбутнього. Той, хто не шанує батька і матері, хто не поважає старості, не може мати Божого благословення і довго жити на цій землі», – наголосив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні