УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Перемагає не смерть, а воскресіння і життя, яке людина отримує від воскреслого Христа», – Глава УГКЦ під час Літургії за жертв війни і пандемії

02.04.2022 15:55
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Той, хто приходить з війною на українську землю, думає, що за допомогою вбивства і смерті здобуде перемогу. Але таку думку висміює Святе Письмо. Апостол Павло каже: «Смерте, смерте, де твоє жало? Аде, де твоя перемога?». Перемагає не смерть, а воскресіння і життя, яке людина отримує від воскреслого Христа.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді під час Божественної Літургії за мир в Україні та за невинних жертв війни і пандемії, яку він звершив у суботу, 2 квітня, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в межах молитовної ініціативи Ради єпископських конференцій Європи.

«Ми сьогодні молимося за перемогу, яку подає нам воскреслий Христос, даючи на цій Божественній Літургії причастя свого Тіла і Крові», – зауважив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав пояснив, чому, ідучи до Пасхи, ми молимося за наших покійних: «У цьому відкривається дуже глибокий зміст Великого посту і християнської віри. Бо бути християнином означає вірити не в смерть, а у воскресіння. І коли ми готуємося до Пасхи, то рухаємося до цього великого свята як Божий народ. Ми постимо, боремося з гріхом, поборюємо диявола і його слуг не самотужки, а разом».

Це пасхальне паломництво Церкви, за словами проповідника, включає рух не тільки живих, а й святих у небі, які моляться за нас і наших покійних.

«Тому молитва за покійних, – каже Предстоятель, – є молитвою єдності Божого народу, який висловлює свою віру у воскресіння, адже ми віримо, що всі покійні воскреснуть».

Глава Церкви підкреслив, що сьогоднішня Божественна Літургія є особливою, позаяк уся Українська Греко-Католицька Церква єднається в молитві з усіма католицькими єпископами Церкви в Європі.

«Єпископат Європи ще торік, коли людство спіткала біда пандемії, встановив для кожної єпископської конференції, кожного Синоду окремий день моління за жертв пандемії. До цієї спільної молитви всіх єпископів Європи сьогодні додається ще один намір – за мир в Україні і за жертв цієї несправедливої війни», – розповів Блаженніший Святослав.

«Ба більше, з нами єднаються не тільки єпископи в Європі. Сьогодні молиться весь Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви в усьому світі. Сьогодні Божественну Літургію, безкровну жертву, будуть приносити наші владики Канади і Америки, Бразилії і Аргентини, Австралії, наші священники в Арабських еміратах, Південній Африці та інших країнах, де б’ється українське серце», – додав він.

Тож ця молитва за припинення війни, за жертв несправедливої російської агресії, наголосив Блаженніший Святослав, єднає нас як великий Божий народ, єднає нас поза межами лише однієї національності як Церква Христова, Вселенська Церква, яка є таїнством єдності всього людського роду.

Глава УГКЦ закликав вірних, щоб, звершуючи цю молитву за Україну і за жертв війни, благати в Господа Бога припинення «гріха Каїна» на українських землях, і відзначив, що, молячись за жертв цієї війни, ми хочемо обійняти всіх тих, хто бореться.

«У цій молитві я хочу особливо подякувати за свідчення наших монахів редемптористів у Чернігові, що разом із мешканцями цього древнього руського міста стоять і пригортають до серця своєї Церкви тих людей, які втратили все», – сказав він.

Предстоятель закликав молитися сьогодні і за владику Василя Тучапця у Харкові, за мешканців харківської Салтівки: «Це ім’я вже знають мешканці України, бо саме там розташований наш катедральний собор у Харкові, у нижньому храмі якого звершують богослужіння, а у верхньому – щодня годують сотні людей, які лише з рук Церкви-матері можуть сьогодні отримати навіть цю земну їжу».

«Ми сьогодні молимося за монастир отців василіан у Покотилівці, який є за кілька кілометрів від Харкова, за отців василіан, що біля Краматорська моляться і служать своєму народові, – сказав Блаженніший Святолав і додав: – Цими днями я розмовляв із нашими отцями василіанами в окупованому Херсоні. Їхній монастир розміщений за сім кілометрів від знаменитої Чорнобаївки. Обіймаємо молитвою наших отців у Мелітополі, у Бердянську, усіх тих, які дивляться в очі смерті».

Відтак Глава УГКЦ звернувся до сумління людей в усьому світі: «Почуйте голос крові, яка лунає з української землі до небес, бо сьогодні Господь промовляє до вбивць українського народу тими словами, якими колись сказав до Каїна: "Що ти вчинив? Голос крові брата твого із землі кличе до Мене"», – підкреслив він.

«Ми сьогодні передаємо в руки Небесного Отця всіх загиблих. Хочемо обійняти кожну матір, дружину, сестру і кожного брата, кожну дитину, які втратили свого сина, чоловіка, батька, брата, сестру на цій війні. Ми навіть не знаємо, скільки жертв приніс цей смерч війни. Але Господь знає. І ми просимо в цій Літургії, щоб Він пом’янув поіменно кожного з тих, кого не поховали в Маріуполі, кожного з тих, чиї тіла щедро засівають чорноземи України», – сказав Блаженніший Святослав.

Наприкінці Божественної Літургії Предстоятель з присутнім духовенством звершив Панахиду за душі жертв кривавої війни росії проти Україні.

Довідка

У 2021 році Рада єпископських конференцій Європи (ССЕЕ) запровадила ініціативу – молитву за жертв пандемії під час Великого посту, коли кожна єпископська конференція мала окремий день молитви. Минулого року ця ініціатива вийшла поза межі Європи, бо єпархії УГКЦ у США долучилися до неї разом з УГКЦ в Європі. У 2022 році Рада єпископських конференцій Європи запропонувала, щоб кожна єпископська конференція відслужила Божественну Літургію за мир в Україні і за жертв війни і пандемії. Для Української Греко-Католицької Церкви днем молитви стала субота 2 квітня.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Київська архиєпархія

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні