УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Поки Бог дає життя, треба жити», – отець Йосафат Бойко

26.03.2022 22:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Радість – це те, що має давати нам силу. Бо радість – це є плід Святого Духа. Поки Бог дає життя, треба жити, тішитися, поширювати добро.

Про значення інформаційного середовища для психологічного здоров’я людини та про роль позитивного налаштування в час важких випробувань розповів о. Йосафат Бойко, настоятель парафії святих Кирила і Методія (м. Івано-Франківськ) та синкел у справах монашества Івано-Франківської архиєпархії у програмі «Бути певним у непевному завтра» 26 березня на «Живому телебаченні» та радіо «Воскресіння». Отець Йосафат поділився, як внутрішній оптимізм може допомогти перед лавиною тривожних новин.

Для підтримки психологічного здоров’я сьогодні вкрай важливим є розуміння значення інформаційного середовища. За словами о. Йосафата Бойка, інформація буває різною – як правдивою, так і неправдивою. Так само новини можуть бути як тривожними, так і позитивними. Тому важливо вміти аналізувати та сприймати інформацію, щоб вона не шкодила здоров’ю: «Я маю себе налаштувати на те, щоб зберігати своє психологічне здоров’я, не концентруватися на негативних емоціях, але, з Божою допомогою, власними зусиллями бути зайнятому і йти вперед». На думку священника, слід замислитися над впливом інформації на психологічний стан, оскільки від нього залежить здатність людини у свою чергу послужити ближнім. Також о. Йосафат зазначив, що молитва заспокоює та «нас психологічно робить стабільнішими».

Отець Йосафат Бойко поділився тим, що відчуває у часі війни, а саме розумінням свого священичого служіння людям сьогодні: «Через молитву і через Боже Слово ти розумієш, що ти маєш виконувати особливе служіння як священник. І це є твоє поле битви. Це є та боротьба, в якій ти маєш брати участь згідно обов’язків твого стану». На його думку, попри випробування, «ми, як християни, живемо надією на Божу допомогу. І нам в цьому напрямку треба рухатися».

Також священник порадив зробити кроки, щоб запобігти депресії, а саме: «Перше – це молитися, молитися більше. Друге – це брати участь у заходах, які організовує Церква чи держава, в заходах благодійності і солідарності. Бути відкритими на потреби ближніх. Допомагати в міру моєї можливості. Третє – відкрити себе, відкрити свої гаманці, скрині, комори, можливо, свою хату, щоб поділитися з іншими. Четверте – це говорити правду про війну в Україні. Ми маємо про це говорити на тій мові, яку знаємо, з тими людьми, яких знаємо, які живуть закордоном, в різних країнах. П’ятий момент – це слухати Главу нашої Церкви».

Отець Йосафат Бойко завершив свої роздуми думкою про те, що не слід забувати про радість. Про радість, як чесноту, як радість Божу, бо: «Про яку перемогу ми можемо думати, якщо ми не будемо з Богом».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні