УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Прийміть біженців, перетворіть гнів на мужність»: Глава УГКЦ пояснив, яким повинен бути піст під час війни

18.03.2022 16:15
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Прийміть біженців такими, якими вони є, і поділіться з ними всім, чим Господь вас обдарував. Коли ви самі щось не з’їсте, то дайте тому, хто цього потребує. Це стане вашим справжнім постом. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі програми «Відкрита Церква», присвяченій духовному здоров’ю християнина у час війни.

Відповідаючи на запитання про піст у воєнний час, Предстоятель зауважив, що тут мова йде не так про їжу, як про вправи над самим собою.

«Ми говорили про те, як гнів перетворити на мужність. Це і є піст. Якщо вам вдасться принаймні трохи перетворити свій гнів на мужність, стримувати невпорядковані емоції і відтак перетворити їх на силу протистояння ворогові, ви правильно постите», – сказав Глава Церкви.

За його словами, піст – це насамперед правильне ставлення до матеріальних благ: їжі, одягу, побуту, всього, що людину оточує. Блаженніший Святослав наголосив, що, перебуваючи в нових обставинах, своє сприйняття потрібно постійно оновлювати. Наприклад, воїну важливо харчуватися відповідно до потреб його організму, а біженцю – правильно ставитися до того, що є в його розпорядженні.

Архиєрей пояснив, що важливим елементом правильного посту є добре ставлення до іншої людини, і пригадав слова Івана Золотоустого, який навчав, що нема особливого змісту не їсти м’яса, якщо при цьому їсти одне одного.

У програмі Блаженніший Святослав звернувся до жителів Центральної та Західної України із закликом бути гостинними до біженців.

«Мені так приємно, коли люди відкривають не тільки свої домівки, а й свої серця перед людьми, які змушені покинути свій дім і місто, рятуючись від війни. Прошу всіх, хто нас слухає: прийміть ваших братів і сестер! Не картайте їх за те, що вони, можливо, не так говорять українською, як ви, чи не так глибоко розбираються в істині християнської віри, а чи мають інші політичні переконання, – попросив Глава Церкви і додав: – Коли ви стримаєте суперпатріотичне почуття з поваги до того, хто вихований у зовсім іншому світі, – це буде вашим особливим постом, яким ми відбудуємо глибоку гармонію українського суспільства, а відтак єдність нашого народу».

Глава УГКЦ зазначив, що українці повернуться назад до Києва, Чернігова, Харкова, Маріуполя та інших міст. «Мені б дуже хотілося, – сказав він, – щоб вони привезли туди з собою пам'ять і вдячність добрих галичан, подолян, волинян, які непросто відкрили перед ними свій дім, але подарували їм щось більше, ніж матеріальні достатки – свою повагу і серце, свою любов».

«Це буде справжній піст для тих, хто покликаний прийняти у свій дім подорожнього, нагодувати голодного, напоїти спраглого, одягнути нагого і дати добру пораду тому, хто сумнівається», – додав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні