УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ваша молитва буде оборонним щитом для всіх нас»: у Запоріжжі розпочалася VII Всецерковна проща монашества (оновлено)

22.02.2022 19:07
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Сьогодні, 22 лютого, у Запоріжжі розпочалася VII Всецерковна проща монашества, на яку прибуло понад 120 богопосвячених осіб з різних частин України. Участь у прощі беруть владика Михайло Бубній, голова Патріаршої комісії у справах монашества, та владика Степан Меньок, екзарх Донецький.

Розпочалося паломництво Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Cвятого Володимира Великого в Запоріжжі, яку очолив владика Степан Меньок, екзарх Донецький. Із ним співслужив владика Михайло Бубній та присутні на прощі ієромонахи.

У проповіді владика Степан поділився своєю мрією: «Я мрію, щоб богопосвячені особи одного дня приїхали до Донецька, де всі разом зможемо хвалити Бога і дякувати Йому за свободу».

«Сьогодні ж можемо сказати: радуйся, земле запорізька, що приймаєш стільки богопосвячених осіб, які своєю силою молитви можуть знищити стріли лукавого і захистити нас щитом безпеки. Вітаємо вас, хоробрі духовні воїни, які не побоялися і приїхали. Спільна молитва збагатить усіх нас», – сказав Донецький екзарх.

На його переконання, молитва навіть однієї богопосвяченої особи має надзвичайну силу. Саме тому монахи не повинні мати такого страху, який може бути в мирських людей. «Ми повинні завжди пам’ятати, що над нами є Бог», – наголосив єпископ.

У проповіді єпископ пояснив, у чому полягає відмінність між духовністю, побожністю і релігійністю. «Що таке духовність? Це шукання Бога. В цьому полягає абсолютно вся духовність. Хто такі релігійні люди? Це ті люди, які  виконують усі Божі і церковні приписи: ходять на Службу Божу, моляться і причащаються. Ми робимо духовні вправи, щоб стати кращими, щоб відкрити своє серце до потреб ближнього. У чому суть монашества? Я вважаю, що монах в особливий спосіб хоче зустрітися з Богом», – зазначив владика Степан.

Владика Степан зізнався, що неодноразово роздумував над тим, чому на Донбасі почалася війна. «Я зрозумів, що це потрібно для того, щоб людина переосмислила свій спосіб життя і усвідомила, ким є вона і де її Батьківщина. Тільки тоді може змінитися ситуація в суспільстві», – переконаний він.

Екзарх Донецький також поділився, що його тривожить те, що дуже мало покликань богопосвячених осіб до служіння на Сході України. «Схід України потребував такої прощі монашества. Старайтеся впродовж цих двох днів молитися за нашу Україну, ми тут найближче до кордону. Та молитва, яку ви підноситимете до Бога найближчими днями, буде оборонним щитом для всіх нас», – закликав монашество УГКЦ владика Степан.

З нагоди проведення прощі та 20-річчя заснування Патріаршої комісії у справах монашества Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав нагородив патріаршою грамотою владику Михайла Бубнія, голова комісії, а також о. Романа Лагіша, ЗНІ (за вагомий внесок у розвиток комісії, зокрема її видавничої та перекладацької діяльності), с. Дію Стасюк, ЧСВВ (за великий вклад в організацію і проведення Соборів і Конференцій УГКЦ та довголітній провід комісії монашества), та с. Наталію Мельник, ЗСПР (за жертовне служіння та організацію курсів вишколу, які допомогли зростати і розвиватись чернечим спільнотам, а також за довголітня служіння, як голова Ради Вищих Настоятельок).

Після цього представники монаших спільнот, молячись, пройшли урочистою процесією вулицями Запоріжжя із храму Святого Володимира Великого УГКЦ до римо-католицького санктуарію Бога Отця Милосердного.

Там із привітальним словом до прочан звернувся єпископ Запорізько-Харківської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло.

«Це дійсно історична подія. Ваша молитва в Запоріжжі, на землі, де довший час не визнавали присутності Католицької Церкви, є особливою. Кожен ваш крок тут є перемогою над войовничим атеїзмом, який панував тут багато років. Сили темряви протестують проти миру в Україні та Європі. Дай, Боже, щоб наша молитва дарувала прозріння великим цього світу», – сказав владика Ян.

Продовжилася проща монашества молитвою до Бога Отця в санктуарії Бога Отця Милосердного і конференцією на тему соціального служіння, основним доповідачем на якій виступив о. Андрій Нагірняк, заступник голови Відділу соціального служіння УГКЦ.

Варто зазначити, що Всецерковна проща монашества традиційно проводиться в УГКЦ з нагоди Дня богопосвячених осіб. Організатор прощі – Патріарша комісія у справах монашества. Тема – «Хто своє життя зберігає, той його погубить» (Мт. 10, 39). У служінні ближньому з любові людина «віднаходить своє життя».

Цією VII Всецерковною прощею богопосвячених осіб розпочинається святкування 20-річчя Патріаршої комісії у справах монашества. Подія триватиме протягом двох днів – 22-23 лютого.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні