УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Тішимося її вмінням бути митрополією»: Глава УГКЦ очолив святкування 10-річчя відновлення Львівської митрополії

21.11.2021 16:56
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Сьогодні ми так урочисто зійшлися сюди, до історичного собору Cвятого Юра у Львові, щоб подякувати Господу Богу і відсвяткувати перше десятиріччя Львівської митрополії. За цей час ми виросли та змужніли, вчимося бути гідними і вільними. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові у 22-гу неділю після Зіслання Святого Духа з нагоди святкування десятиріччя відновлення Львівської митрополії.

З Главою УГКЦ співслужили єпископи Архиєрейського Cиноду УГКЦ в Україні та духовенство Львівської й інших архиєпархій та єпархій УГКЦ.

Проповідь під час Літургії виголосив Блаженніший Святослав. Глава УГКЦ розпочав її з роздумів про найбільше лихо сучасної людини, яким є втрата змісту, сенсу життя. Людині дуже важливо розуміти сенс життя і страждання. На ці фундаментальні питання, каже проповідник, сьогодні чуємо надзвичайно глибокі відповіді в Божому слові Святого Євангелія, у притчі про багача і Лазаря.

Змістом людського життя на землі, наголосив Блаженніший Святослав, є підготування до вічності. «Бог кличе до вічного життя. Лише з перспективи вічності людина вміє розрізняти добро і зло. Бо добро – це те, що мене наближає до вічного щастя, а зло – те, що мене робить нещасним у вічності. Сьогоднішня притча показує, що змістом нашого земного життя є підготування до вічності. Бо хто відкидає вічність, відкидає добро і після смерті нічого доброго не побачить».

21 листопада за юліанським календарем Церква святкує Собор архистратига Михаїла і всіх небесних сил безплотних. За словами Глави УГКЦ, саме безплотні духи покликанні допомогти людині підготуватися до вічності. Ім’я кожного ангела і архангела вказує на його місію і завдання.

«Михаїл показує, що добро вже перемогло зло, воно скинуте з небес. Він торкає життя людини, Церкви і суспільства, щоб зробити нас учасниками, переможцями добра над злом. Михаїл і всі безплотні сили допомагають нам у тому, щоб у кожних конкретних життєвих випадках ми були мудрими, вміли відрізняти добро від зла, а відтак бути гідними й вільними», – зазначив Отець і Глава УГКЦ.

Глава Церкви також пригадав, що сьогодні Україна святкує День гідності та свободи.

Бути вільним, каже він, означає завжди вибирати добро. І справжня свобода є тоді, коли людина не сумнівається, що має вибрати, коли завжди вибирає добро, яке допомагає відкрити й пережити як власну гідність, так і гідність іншої людини. Бо «свобода дана, щоб любити Бога і ближнього».

«Нам так важливо сьогодні відкрити зміст, сенс нашої боротьби, нашого життя серед непростих викликів сьогодення. Ми особливо поминаємо Героїв Небесної сотні Революції гідності. Ба більше, ми сьогодні поминаємо всіх наших попередників, учасників великих національно-визвольних змагань України за свободу і незалежність. Бо їхній життєвий вибір вказує на те, задля чого варто жити і вмирати. Їхнє життя, їхній приклад надають змісту нашій сьогоднішній боротьбі за сенси, яка насправді є боротьбою між добром і злом», – зазначив Предстоятель.

«Коли я обираю чинити добро, я ніколи не загублюся. Коли я обираю любити Бога і Україну, мене ніхто й ніколи не знеохотить, навіть у найважчих обставинах цього земного життя. Тому так важлива пам'ять про наших героїв у цей День гідності та свободи, у день Архистратига Михаїла, який закликає всіх нас бути учасниками перемоги добра над злом, гідності над безчестям, свободи над рабством», – додав Глава УГКЦ.

Цього дня, 21 листопада, вірні й духовенство в історичному соборі Святого Юра у Львові із вдячністю Богові святкували перше десятиріччя Львівської митрополії, яка займає особливе місце в історії й сьогоденні помісної Української Греко-Католицької Церкви.

«Цих десять років були часом, коли наша Львівська митрополія вчилася не тільки мати митрополію, а й бути митрополією. Ми сьогодні вітаємо владику митрополита і архиєпископа Ігоря з першим ювілеєм. Це був благословенний час. Вітаємо всіх владик, які входять до складу митрополії у межах Львівської області. Ми тішимося її першими кроками, вмінням бути митрополією, діяльною клітиною нашої Церкви в сучасних непростих обставинах», – зазначив Предстоятель.

Створення нових структур, за словами Глави УГКЦ, є ознакою розвитку нашої Церкви в її патріаршій гідності. Блаженніший Святослав пригадав, що сьогодні в УГКЦ є вісім митрополій: чотири в Україні і по одній у Польщі, Канаді, США та Бразилії.

«Нехай милосердний Господь з допомогою всього небесного війська під проводом архистратига Михаїла скаже нам сьогодні так, як колись Михаїл сказав до Ісуса Навина, який військом стояв перед єрихонськими мурами: "Господь воює за вас". Нехай Господь Бог буде разом з нами, з нашою Львівською митрополією. Нехай дасть нам світло гідності і свободи в цей непростий, сповнений страждання і смертю, час. Щоб ми усі розуміли, що зло ніколи не переможе. Щоб ми розуміли, що тільки добро, вічна Божа правда завжди буде мати останнє слово тут, на землі, і колись у вічності», – побажав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні