УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Єдність з наступником апостола Петра є частиною віри Церкви, а не політичним чи дипломатичним міркуванням», – Глава УГКЦ

12.07.2021 14:27
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Українська Греко-Католицька Церква має особливе завдання перед християнами України – показати, що єдність з наступником святого апостола Петра є не лише політичним чи дипломатичним міркуванням доцільності, а частиною віри Вселенської Церкви І тисячоліття. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у свято Верховних апостолів Петра й Павла.

У проповіді Глава УГКЦ звернув увагу вірних на особливе і дуже важливе питання, яке Бог скеровує у сьогоднішньому Євангелії до Петра, а через нього до кожної людини: «За кого мають люди Сина Чоловічого?» (Мт. 16, 13). Учні передали Ісусові слова людей, відтак Христос запитав в апостолів їхню думку. «Від імені усіх апостолів промовляють уста апостола Петра. Він каже: "Ти – Христос, Син Бога живого". Ця ісповідь віри Петра виявляє глибоку таємницю того, ким є за своєю природою присутній між ними їхній Учитель, виявляє таїнство присутності повноти божества в людській природі Вчителя», – пояснив Глава Церкви.

На його переконання, подібне питання Христос ставить кожному з нас: «Що ти скажеш, ким для тебе є Я?». «Нам так важливо сьогодні бути утвердженими силою віри Петра. На камені його віри будувати свою особисту віру, розуміння, ким є для нас наш Бог. Бо від відповіді на питання, яке ставить Христос Петрові та нам, залежить усе наше життя. Від нього залежить, ким ми є як люди і як християни, а також яке завдання Господь покладає на нас у земному житті», – підкреслив проповідник, додавши, що від відповіді на це запитання залежить і те, який ми маємо шанс скористатися ключами Петра, що відкрити доступ до таємниць і до життя Царства Небесного.

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогодні, у свято Верховних апостолів Петра і Павла, проповідь яких мала вселенське значення, наші думки і молитви линуть до Римської Апостольської столиці.

«Обидва апостоли загинули в Римі. Тому сьогоднішнє свято є особливим святом для Римської Церкви, а також для всього вселенського християнства. Факт, що ми нині разом святкуємо їхню пам’ять, вказує на те, що, хоча вони були різними і мали різний досвід особи Вчителя, проголошували віру в одного живого Бога і проповідували одне й те саме Христове Євангеліє. Цей особливий дар, який Господь дав Петрові та Павлові, зберігається й надалі у Христовій Церкві», – сказав Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що Українська Греко-Католицька Церква, як спадкоємиця Київського християнства, пам’ятає у своїй містичній пам’яті неподілене християнство І тисячоліття, коли Київ перебував у повному сопричасті та єдності і з Константинополем, і з Римом. «Цю містичну пам'ять і мудрість, – каже Предстоятель, – наша Церква перенесла крізь вогонь, страждання, свідчення і муки. Саме вірність наступникові святого апостола Петра наша Церква засвідчила кров’ю мучеників під час комуністичних сталінських часів». Тому нині саме УГКЦ, на переконання Блаженнішого Святослава, має особливе завдання і свідчення для християн України – показати, що єдність з наступником Петра є не лише політичним чи дипломатичним міркуванням доцільності, а частиною віри Вселенської Церкви І тисячоліття.

Блаженніший Святослав підкреслив, що кожен, хто вірить у Бога, має обов’язок поділитися своєю вірою. Сьогодні голос Петра, каже він, розбуджує сумління сучасних християн. Апостол Павло питає мене і вас: «Скільки людей охрестилося завдяки вашій проповіді?».

«Ми живемо серед людей, які ще не знають Бога. Відчуймо сьогодні свій обов’язок привести до Церкви принаймні одну людину на рік, а відтак допомогти охреститися хоча б тій, яку Господь поставив поруч. Поділімося з нею нашою вірою в Бога і відкриймо їй двері Царства Небесного», – закликав Предстоятель.

«Первоверховні апостоли Петре і Павле, дозвольте нам на камені віри Петра основувати і оперти всі наші християнські та людські справи нового часу. Апостоле Павле, запали у наших серцях той вогонь проповіді, яку ми як християни нового часу повинні понести у світ, в якому сьогодні живемо. Святі апостоли Петре і Павле, моліть Бога за нас грішних!» – сказав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні