УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«У Сповіді важливо виявити перед священником свій жаль за гріхи і постановити більше не грішити», – Глава УГКЦ в катехизі

18.05.2021 17:29
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Людині, яка приходить до Сповіді і не висловлює жалю за свої гріхи, не виявляє наміру більше не грішити, священник від Божого імені не може дати розрішення і прощення гріхів. Для священника, який є свідком Божої любові й милосердя, це велика трагедія. Це великий біль і жаль, який, можливо, відчуває й сам Спаситель. Про це сказав Блаженніший Святослав у суботній катехизі, присвяченій Святому Таїнству Покаяння.

«Сучасна людина не вповні розуміє, що таке гріх, і не може збагнути всієї трагедії тієї дійсності, яку ми позначаємо цим словом», – зазначив Глава УГКЦ у відеокатехизі, яку виголосив в ефірі «Живого телебачення» в суботу, 15 травня 2021 року.

Він пояснив, що гріх – це розрив стосунку людини із джерелом її життя та існування. Саме тому у Святому Письмі , зокрема, у книгах Старого Завіту, гріх завжди був пов’язаний із смертю – «карою за гріх є смерть», каже Святе Писання.

Але Доброю новиною, Євангелієм, яке проповідує Христова Церква, підкреслив Предстоятель, є те, що сам Ісус Христос власною кров’ю вилікував цю глибоку рану гріха людини. Він навіки відкрив людині можливість знову поєднатися із Джерелом свого життя – своїм Богом і Творцем. Дав людям можливість визволитися від гріха і жити.

«Прощення гріхів, яке нам дано такою дорогою ціною – кров’ю самого Спасителя, ми отримуємо тоді, коли каємося, коли відчуваємо свою гріховність і коли приступаємо до Святого Таїнства Сповіді», – пояснив Блаженніший Святослав.

Щоб зцілитися від власного гріха і отримати Боже прощення, слід бути приготованим. Глава Церкви пояснив, з чого слід розпочинати.

«Передусім Сповідь пов’язана із покаянням і наверненням. Якщо людина насправді не кається і не робить відповідного руху свого серця з рішучим бажанням змінити своє життя, перестати грішити, то до Таїнства Сповіді вона, мабуть, ще не повністю готова, – сказав він і додав: – Хоча Господь Бог посилає їй Святого Духа, який зворушує її серце і допомагає їй навернутися, змінити своє життя, почати ту духовну боротьбу, що про неї говорить нам апостол Павло».

Відтак Блаженніший детально розповів про перших три умови доброї сповіді: іспит совісті, жаль за гріхи і постанову виправитися і більше не грішити.

«Прийняти рішучу постанову більше не грішити треба навіть тоді, коли розуміємо, що наші злі звички, стереотипи гріховної поведінки часом можуть бути сильнішими за наше бажання від них звільнитися. Це особисте бажання є дуже важливим. Постанова не повертатися до того духовного бруду має велику вагу. Якщо ми справді цього хочемо, Господь Бог нам допоможе», – запевнив Глава Церкви.

Він також пояснив, чому Сповідь відбувається перед священником: «Наші гріхи, відпускає тільки Господь Бог… Але Він захотів, щоб на землі була певна особа – Його представник, який особисто до нас може від Божого імені промовити слова про те, що нам прощаються і відпускаються наші гріхи. Тим, хто може від імені Господа уділяти Святе Таїнство Сповіді, є дійсно висвячений священник, який має від єпископа відповідне повноваження… Священник є свідком вашого покаяння перед Богом і посередником дару Божого милосердя і прощення».

Глава УГКЦ додав, що на Сповіді перед священником потрібно визнати всі свої гріхи, а головне – важкі, якими ми провинилися, зокрема, порушуючи десять Божих заповідей.

«Якщо ми навмисно, свідомо і добровільно щось приховаємо, тоді наша Сповідь не буде дійсною. І ми можемо відійти непрощеними і незціленими. Бо священника можна обдурити, але не можна обманути Господа Бога, який бачить наше серце. Якщо ми навмисно приховали щось перед сповідником, то вчинили ще один важкий гріх – святотатство, а отже, зневажили саме Таїнство Сповіді», – сказав Предстоятель.

Покута, яку накладає священник, за словами Блаженнішого Святослава, є своєрідними ліками, які ми повинні приймати після Сповіді, щоб зцілитися від рани гріха. Це може бути піст, молитва, милостиня або певні вчинки, які повинні виправити завдану кривду.

Глава УГКЦ також розповів, наскільки часто слід приступати до Святого Таїнства Покаяння. За його словами, сповідатися потрібно принаймні один раз на місяць.

Читайте повний текст катехизи Глави УГКЦ про Святу Тайну Покаяння.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія останніх випусків присвячена поясненню семи Святих Таїнств. Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні