УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Приходять люди з Криму, Сходу та Центру України і є потреба мати священника в Рейк’явіку», – канцлер Апостольського екзархату для українців у Німеччині та країнах Скандинавії

16.04.2021 17:30
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
За останні сім років, після початку російсько-української війни на Сході й окупації Криму, до нас все частіше приходять люди з Криму, Сходу та Центру України. Раніше можна було сказати, що УГКЦ у Німеччині – це тутешня Галичина, а тепер – ні. Про це і не тільки розповів о. Андрій Дмитрик, канцлер Апостольського екзархату для українців у Німеччині та країнах Скандинавії у «Добрій розмові» з Тарасом Бабенчуком.

Священник зазначив, що в Німеччині проживає близько 75–77 тисяч українців греко-католиків. Хоча загалом українців-емігрантів, за останніми даними, набагато більше – понад 240 тисяч.

«Нова хвиля міграції, яка почалася у 90-х і триває до сьогодні – це здебільшого молодь, яка народилася в Україні і виїхала на навчання та працю, тобто люди, які мають інше світобачення, ніж емігранти попередніх хвиль. І саме вони зараз є основою і української еміграції, і громади УГКЦ», – розповів о. Андрій.

За його словами, протягом останніх семи років, після початку російсько-української війни на Сході й окупації Криму, до храмів УГКЦ дедалі частіше приходять люди з Криму, Сходу та Центру України. Раніше, зізнається, можна було сказати, що УГКЦ у Німеччині – це тутешня Галичина, а тепер – ні. «І це – велика і хороша новина для нас», – каже священник.

Наразі в Німеччині – 55 громад УГКЦ різного рівня. Священників, разом зі Скандинавією, – 26. Більшість обслуговує по 2–3 громади.

Варто зазначити, що в країнах Скандинавії за останні 5–7 років спостерігається значне зростання еміграції українців – це переважно молодь, яка виїжджає на навчання і працю. У деяких країнах Скандинавії досить віддавна є постійні священники УГКЦ: по одному – в Норвегії і Данії, двоє – у Швеції. Але в деяких – ще немає. Так, у Фінляндію, за скеруванням Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, приїжджає священник з Естонії.

Крім цього, в Ісландії, яка доєдналася до екзархату відносно недавно, у 80-х, також немає свого священника. А як зазначає о. Андрій Дмитрик, потреба в цьому є.

«Можливо, це буде одним із перших пріоритетів владики Богдана, щоб у Рейк’явіку був наш священник, – каже о. Андрій. – В Ісландії досить активна українська громада, це десь 200 людей, і, наскільки знаю, там є і потенціал, і можливості для утвердження УГКЦ».

Читайте також: «У Німеччині та країнах Скандинавії інтерес до УГКЦ є, і він не вщухає», – канцлер апостольського екзархату о. Андрій Дмитрик

Пригадуємо, що в неділю, 18 квітня 2021 року, у Мюнхені відбудеться інтронізація нового Апостольського екзарха для українців у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха. Для інтронізації до Німеччини вже прибув Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. Трансляція на «Живому телебаченні» розпочнеться об 11:00 за київським часом.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні