УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«День апостола Андрія – свято глобальної єдності нашої помісної Української Греко-Католицької Церкви», – Глава УГКЦ

13.12.2020 17:16
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Дякую кожному з вас, які сьогодні помоляться за мене, грішного, до нашого Спасителя. Нехай через силу нашого молитовного єднання церковне оновлення, яке розпочалося із виходом нашої Церкви з підпілля, засягне краю землі – усіх місцевостей, де б’ється українське серце. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав сьогодні під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у день всесвітньої молитви за Отця і Главу УГКЦ.

Розкриваючи богословський зміст євангельського уривка про оздоровлення скорченої жінки, Блаженніший Святослав зазначив, що в ньому євангелист Лука благовістує нам Бога як джерело відродження, оновлення і повноти життя. Господь Бог, за словами проповідника, є тим, хто покликав до існування світ, і лише Бог здатен забезпечити його життєдайність і розвиток.

«Цікавим моментом є те, що благовість про оновлення світу книги Священного Писання передають у контексті очікування Різдва», – зауважив Глава Церкви і додав, що у світлі очікування оновлення сьогоднішня подія про зцілення скорченої жінки є дуже цікавою, знаменною і глибокою для кожного.

У сьогоднішньому Євангелії від Луки 13, 10-17 Христос зустрічає біля синагоги в суботній день жінку, яка багато років була розбита паралічем і не могла навіть випростатися. Причиною рабства і неповноцінності її істоти був нечистий дух. У Євангелії описано дискусію між Ісусом та начальником синагоги, яку зумовило, на переконання проповідника, старозавітне упередження про те, що субота є днем повної нерухомості, адже саме сьомого дня, створивши весь світ, Творець відпочив.

«Тодішній ритм життя відтворював моменти як Божої дії, так і своєрідної Божої бездіяльності. Начальник синагоги був переконаний, що в суботу Бог не діє. Він не розумів, не відчував і не бачив, що той Бог, про якого він так багато говорив, присутній біля нього в особі свого єдинородного Сина. Ба більше, того сьомого дня Бог не є бездіяльним, Він наживо присутній, щоб звільняти, рятувати, оновлювати і відроджувати людину», – пояснив архиєрей.

За його словами, слово про відродження, оновлення і очікування повнити життя торкає кожного нас, які, очікуючи Різдва, чекаємо цього відродження і оновлення світла надії на повноту життя.

Відтак Глава Церкви пригадав, що сьогодні ми святкуємо свято Андрія Первозваного, одного з перших апостолів Христа.

«Апостол Андрій був не тільки першим, кого покликав Христос; він також перший, хто кличе інших. Цікаво, що саме Андрій приніс Євангеліє у не знану на той час Візантію. На ньому будується і апостольське передання нашої Київської Церкви. Мабуть, передбачаючи Божу славу, яка засяє на Київських горах, він собі й не уявляв, що це місто стане столицею найбільшої християнської держави на сході Європі», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Апостол Андрій є нашим апостолом, з якого наша Церква виводить апостольське спадкоємство. Його мощі спочивають у престолі нашого Патріаршого собору тут, у Києві. Він є особливим символом і заступником єдності нашої Церкви», – підкреслив Отець і Глава Церкви і додав, що саме тому сьогодні, у день апостола Андрія, наша помісна Українська Греко-Католицька Церква святкує свято глобальної вселенської єдності.

Блаженніший Святослав також зауважив, що цього дня наша Церква єднається не тільки молитвою та ідеєю про помісність і єдність, а й у конкретній акції і дії.

«Сьогодні в усіх наших храмах відбувається збір пожертв під назвою "Андріїв гріш". Як у Вселенській Церкві у свято Петра і Павла проводиться акція "Петрів гріш" для підтримки ініціатив Папи Римського, так у це свято єдності нашої помісної Церкви ми єднаємося в нашій солідарності. Ми єднаємося не лише в радості та надії, а й у потребі з кожним мирянином, сином і донькою Церкви», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

«Просімо апостола Андрія, щоб допоміг нам побачити у таїнстві Різдва, в особі  воплоченого Бога джерело нашої надії, відновлення і відродження. Святий апостоле Андрею Первозваний, моли Бога за нас, грішних», – додав на завершення Отець і Глава УГКЦ.

Пригадуємо, що долучитися до акції «Андріїв гріш» і підтримати душпастирські та соціальні ініціативи Патріарха можна тут.

Департамент інформації УГКЦ
Фото: Олександр Савранський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні