УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Сьогодні особливо ввіряємо під покров Богородиці військових України і всіх, кому болять рани війни і пандемії», – Глава УГКЦ на свято Покрови

14.10.2020 17:15
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Сьогодні Пресвята Богородиця своїм омофором покриває всіх нас і приймає на себе всі наші болі, страхи, труднощі і особисто, як наша мати, несе їх у молитві до свого Божественного Сина. Саме в цьому особливість і зміст сьогоднішнього свята. На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді під час богослужіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у свято Покрову Пресвятої Богородиці. У молінні взяли участь також священники Київської архиєпархії та численні вірні.

На початку своєї проповіді Блаженніший Святослав привітав усіх вірних зі святом Покрову Пресвятої Богородиці. «Це свято ми особливо любимо, у ньому відчувається особлива ласка і материнське відчуття теплоти Богородиці до кожного з нас. У ньому переживаємо всю ніжність, якої так часто бракує, і всі почуття та елементи, що нас роблять людьми», – переконаний він.

Проповідник зауважив, що більшість свят у літургійному році на честь Богородиці скеровують наш погляд у минуле і розповідають нам про Її земне життя. Натомість свято Покрови відкриває нам місце і роль Пречистої Діви Марії в житті Церкви сьогодні, у вічному Божому «тепер».

Предстоятель також порівняв покровське об’явлення з іншими Богородичними об’явленнями, які відбувалися в різних частинах світу. За його словами, воно є особливим тим, що в ньому Богородиця не спілкується безпосередньо з людиною, а властиво, відкриває нам щось значно глибше, що має важливе значення для духовного життя християнина.

Проповідник пригадав історію покровського об’явлення на зламі IX-X століть, у період, коли Константинополь переживав момент найбільшої небезпеки. Тоді під час нічного чування у храмі побачили Марію. На його переконання, блаженний Андрій з учнем у цей момент побачили частину небесної Літургії, яку звершує перед престолом Отця воскреслий Христос. Рівно ж вони побачили участь, роль і місце Марії в космічній Літургії.

«Що вони побачили? У чому полягала участь Марії? – запитує проповідник і відповідає: – Вона молить свого Сина про мир у світі».

На переконання Отця і Глави Церкви, усвідомлення цього зворушить кожного. «Там, у вічності, перед Божим престолом Мати молить свого Сина. У покровському явлінні Богородиці ми бачимо Її містичну молитву до свого Сина. Це молитва заступництва».

Предстоятель УГКЦ також відзначив, що сьогодні святкуємо День захисника України. «У сьогоднішньому святі материнська ніжність, яка десь пульсує, як світло Божої любові відкриває нам зміст, характер і завдання українського війська. Військо, яке має за зразок свого служіння народові України свято Покрови, є особливим. Це не військо загарбників і тих, хто шукає чужого добра, а військо захисників. Нинішнє свято відкриває нам цю дійсність», – наголосив Глава УГКЦ.

Він пояснив, що головною місією українського війська є захист. «Воно має завдання стояти на сторожі життя і безпеки дітей України. У цьому також проявляється материнський характер заступництва і покликання українського війська – стояти на сторожі миру й безпеки», – сказав проповідник.

«Сьогодні особливо ввіряємо під покров Богородиці військових України. Таким чином хочемо посвятити під покров Богородиці українське військо і всіх, кому болять рани війни. Там, де не сягає людська рука, просимо, щоб покров Марії зберіг при житті наших полонених, усіх, хто перебуває в небезпеці, особливо наших поранених, пропалих безвісти, загиблих і учасників національно-визвольних змагань, усіх, завдяки кому маємо незалежну Українську державу. Як Вона назавжди розпростерла свій покров у влахернській церкві над віруючим людом, щоб так само цей захист сьогодні наповнив наше віруюче військо і кожного з нас», – побажав Отець і Глава Церкви.

Маємо також, зауважив Глава Церкви, багато інших небезпек і страхів, бо відчуваємо атаку невидимого ворога. Хочемо, щоб молитва заступництва, якої нас цього дня навчає сама Матір Божа, засягнула всіх, хто на ложі хвороби, хто потребує особливої опіки. Ми сьогодні особливо молимося за українських лікарів.

«Нехай Пречиста Діва Марія своїм омофором покриє кожного хворого в лікарні чи вдома, кожного, хто є на вимушеній самоізоляції, а відтак кожного медичного працівника, який чуває над медичним покровом, над здоров’ям і життям кожного українця, який цього потребує», – побажав проповідник.

«Сьогодні ми долучаємося до молитви заступництва Пречистої Діви Марії у цій Святій Літургії. Це видіння, яке ми згадуємо, показує нам дійсність, яка і сьогодні відбувається на небесах, а ми є її учасниками. Стоячи перед престолом, ми молимося: під Твій покров святий, Діво Свята, прийми дітей своїх, о Всеблага. Маріє, наш покров, на поміч все готов! Маріє, наша любов!» – додав на завершення духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні