УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Свято Успіння Пресвятої Богородиці відкриває нам таємницю життя і смерті кожної людини»

28.08.2020 18:17
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Господь Бог створив нас не для смерті і тління, а для вічності й життя разом із Ним. Сьогодні в рух восходження, у який пускається Богородиця, запрошені ввійти ми. Він кличе нас до восходження нашими думками, намірами і ділами. Він кличе нас у спільноті Христової Церкви не боятися смерті, а разом із Богородицею переступити і віддати все єство в руки Божого Сина. На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних у свято Успіння Пречистої Діви Марії.

На початку проповіді Глава УГКЦ привітав вірних з одним із найбільших свят у літургійному році – Успінням Пречистої Діви Марії. «У цьому святі Церква з року в рік зберігає пам'ять про дуже важливу історичну подію – завершення земного шляху Пречистої Діви Марії», – сказав він.

Проповідник пригадав розповідь з церковного передання, у якій мовиться про те, що в момент смерті Богородиці апостоли, котрі розійшлися по різних куточках Римської імперії, у дивний спосіб знову були зібрані разом довкола тіла Пречистої Богородиці.

За його словами, Літургія Церкви сьогодні пояснює нам, чому так сталося. Апостоли знову зібралися разом для того, щоб стати свідками Її переходу не лише від земного до вічного життя, а й від переходу з тління до нетління. Як вони стали свідками Воскресіння Христового, каже він, так само мали стати свідками восходження душею і тілом Пресвятої Богородиці.

Проповідник провів цікаву паралель між іконами свят Зіслання Святого Духа і Успіння.

«У першій події ми бачимо рух згори донизу – низходження, у другій ми бачимо восходження із землі на небо. У першій події ми бачимо момент народження Христової Церкви, а сьогодні Пречиста Діва Марія нам відкриває таїнство життя Христової Церкви», – сказав Предстоятель УГКЦ.

«Бути Церквою – це означає бути спільнотою. Бути Церквою – це означає перебувати у просторі, де можна перемогти смерть, де можна із землі вийти на небо», – додав Глава УГКЦ.

На його переконання, Христова Церква – це простір, де по-особливому діє животворний Дух Святий, який дає людині можливість подолати все, що їй принесли гріх і смерть. «Тому сьогодні, – каже Блаженніший Святослав, – з одного боку, апостоли сумують, бо розлучаються з Божою Матір’ю, з іншого – Церква святкує, бо вглядається у постать Богородиці, як у власне дзеркало».

«Вона наче звіщає нам, що Боже слово – начебто дощ, який сходить із небес на землю. Усе оживає, напуває, але не повернеться назад, доки не принесе плоду. Так і слово Боже, яке сходить із небес на землю не повертається назад порожнім, поки не оживотворить і не дасть плоду в людині», – пояснює він.

Глава Церкви пригадав, що чимало монастирів сьогодні святкують свій престольний празник. За його словами, це пов’язано з тим, що наші предки усвідомлювали велич цього свята.

«Сьогодні ми духом линемо до нашої Свято-Успенської Унівської лаври, яка збирається разом довкола постаті Діви Марії, щоб пуститися в дорогу плідності Божого слова, восходження від життя до життя», – наголосив Предстоятель.

Окремим словом у своїй проповіді Глава Церкви згадав освітян. «Позаяк свято Успіння є тим моментом, коли школярі йдуть до сповіді і готуються до початку нового навчального року. Перший дзвоник цього року відбуватиметься у дуже прикрих і непростих обставинах. Віддаймо під покров Пречистої Діви Марії українську освіту. Нехай початок навчального року буде ознаменований оптимізмом, яке нам дарує сьогоднішнє свято. Ми так хочемо, щоб наші діти пішли до школи, бо дистанційно нікого не можна виховати, хоча й можна передати певний обсяг знань та інформації», – зауважив проповідник.

На завершення свого слова Блаженніший Святослав попросив Богородицю виблагати для Церкви і народу дарів і благодатей, яких сьогодні усі ми найбільше потребуємо.

Фото: Олександр Савранський

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні