УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

“Ми просимо, щоб коляда об’єднала всіх незалежно від конфесій чи національного походження”, — Глава УГКЦ в Івано-Франківську

14.01.2019 17:21
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
8
Монаша василіанська обитель стала престолом, бо українське монашество завжди зберігало мудрість Київської Церкви та було осердям розвитку науки, культури та мистецтва.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у понеділок, 14 січня, під час Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Царя Христа в Івано-Франківську. Слід зауважити, що візит Патріарха проходить у рамках Х Міжнародного фестивалю “Коляда на Майзлях”, який розпочався у вівторок, 8 січня.

Спочатку Блаженнішого Святослава вітали Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин спільно з духовенством Чину святого Василія Великого, а також вірними, численними гостями фестивалю “Коляда на Майзлях” та представниками влади міста, області. Настоятель парафії прп. о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ, запросив Главу УГКЦ до храму очолити святкові богослужіння.

“Це обрізання, яке приймає наш Спаситель, є наче передвісником моменту нового сотворення, що його пережив кожен християнин. Окрім цього, моментом нового сотворення людини є святе хрещення, коли ми отримуємо наше хресне ім’я і починаємо по-новому будувати стосунки з Богом й ближніми, стаємо членами нової Церкви, членами боговибраного народу Нового Заповіту, синами і доньками Божими за благодаттю дії Святого Духа, — ось, що означає ця подія, яка відбулася восьмого дня після Різдва для нас з вами”, — сказав на початку свого слово до вірян Предстоятель УГКЦ, оскільки цього дня наша Церква відзначає свято Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, а також свято Василія Великого, архиєп. Кесарії Кападокійської.

“Ми святкуємо пам’ять одного з найбільших Отців Церкви, який об’єднує між собою Схід і Захід, грецьку і римську культури, якого Церква назвала великим”, — промовив проповідник і додав, що Василій Великий увійшов в історію Церкви як той, що до кінця оформив, пояснив і висловив єдність осіб Пресвятої Тройці.

Духовний лідер греко-католиків зазначив, що ця видатна постать увійшла в історію Церкви як реформатор монашого життя, а також суспільного життя Римської імперії IV століття. Ба більше, він знаний соціальним служінням та формуванням спільнот.

“Згідно зі старовинної традиції Київської Церкви та божественна премудрість, яка відкривається у постаті Василія Великого, воплотилася через хрещення святого Володимира в тіло і кров, в історію Київської Церкви”, — розповів Глава УГКЦ.

А згодом додав: “Не дивно, що саме ця монаша василіанська обитель стала престолом, осердям фестивалю української коляди, який вийшов на міжнародний рівень. Адже саме українське монашество зберігало мудрість Київської Церкви та було осердям книжної науки, культури і мистецтва”.

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав привітав усіх зі святом і подякував усім організаторам за проведення концерту, адже він “показує, що наша національна і культурна ідентичність перевершує рамки лише одного народу і держави, бо сьогодні українську коляду колядують в усьому світі різними мовами”.

“Ми просимо, щоб коляда об’єднала всіх незалежно від конфесій, етнічного чи національного походження та стала небесним світлом Святого Духа, яка допоможе нам прославити на весь світ мудрість Київської Церкви”, — наголосив очільник греко-католиків.

Крім того, він повідомив, що цього року храм відзначає 80 років з дня свого освячення. Ба більше,  стільки ж років святкує о. Володимир Пальчинський, ЧСВВ, який зробив значний внесок для благополуччя цієї церкви. Також Блаженніший Святослав висловив слова вдячності, що з легкої руки міністра культури Євгена Нищука цей фестиваль було проголошено міжнародним.

Нагадаємо, що після спільної молитви запланований гала-концерт фестивалю за участю народної артистки України Марії Бурмаки, гурту “Gypsy Lyre” та учасників фестивалю.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні