УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Х ювілейна «Просфора з Патріархом»: Блаженніший Любомир Гузар подарував нам соборування між собою

21.01.2018 15:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
У цьому товаристві маємо згадати Блаженнішого Любомира, який нам подарував цю «Просфору». Сьогоднішнє свято він передав нам як велику традицію будівництва собору. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Х ювілейної різдвяної «Просфори з Патріархом», яка відбулася в Києві 20 січня 2018 року.
Зображення 1 / 8 Користуйтеся клавішами для перегляду

На Різдвяній просфорі, яку десять років тому започаткував світлої пам’яті Блаженніший Любомир, традиційно проводився збір коштів на будівництво Патріаршого собору Воскресіння Христового. А також вірні могли разом зустрітися та колядувати.

Цього року разом з Главою УГКЦ та жертводавцями колядував Національний хор імені Г.Г. Верьовки.

У своєму слові Блаженніший Святослав насамперед привітав гостей зі святом Різдва Христового, — святом присутності живого Бога між нами. «Коли ми дивимося на таїнство вертепу, то бачимо небо на землі, землю, підняту до неба. Бачимо Бога в людині і людину в Бозі», — сказав Глава УГКЦ.

У нашому українському звичаї, відзначив господар вечора, так повелося, що свято Різдва Христового триває цілий сезон. Самим празником Різдва ми тільки відкриваємо час української коляди, коли ділимося цією різдвяною радістю.

За його словами, за нашим звичаєм, перед тим як розпочати вечерю, поблагословити нашу просфору, ми завжди згадуємо, як прожили попередній рік, згадуємо всіх тих, яких Господь Бог упродовж цього року покликав до себе: наших рідних, близьких, знайомих. Згадуємо загиблих захисників нашої вітчизни, усіх тих, які впродовж цього року віддали своє життя за вільну, незалежну Українську Державу.

«У цьому товаристві маємо згадати Блаженнішого Любомира, який нам подарував цю «Просфору». Сьогоднішнє свято він передав нам як велику традицію будівництва собору. Насамперед це збіркова акція, коли ми збираємо пожертви, аби завершити будівництво Патріаршого собору. Але також він нам подарував момент соборування між собою, коли маємо можливість особисто побачитися. А для мене це нагода кожного з вас особисто привітати з Різдвяними святами. Тому сьогодні по-особливому серцем і думками згадуємо нашого батька Любомира», — сказав Блаженніший Святослав.

Також згадуємо всіх тих, які не мають можливості так, як ми, у спокої, у теплі, у мирі й достатку святкувати це Різдво. Згадуємо тих людей, які сьогодні страждають від болю, які далеко від рідної домівки. Ми згадуємо тих, які є в ув'язненні або перебувають на окупованих територіях і терплять знущання та муки.

Глава Церкви особливо привітав нещодавно звільненого з полону науковця Ігоря Козловського, за визволення якого молилися в УГКЦ.

«Ми сьогодні також хочемо згадати всі ті благодаті, які ми отримали впродовж цього року від Господа Бога. А насамперед маємо подякувати, що всі ми дочекалися і цього разу Різдво святкувати. І просимо в нашого милосердного Спасителя, щоб і ще на другий рік ми могли разом зустрітися, разом тішитися присутнім між нами новонародженим Спасителем», — побажав Глава Церкви всім і кожному.

Насамкінець Блаженніший подякував академічному хору імені Верьовки, що збагатив і прикрасив свято.

Фото зі сторінок учасників свята у соціальних мережах

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні