УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав: «Святість, свідчення і служіння є трьома вимірами справжнього християнства»

12.02.2016 23:25
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
У п’ятницю, 12 лютого 2016 року, у день празника Трьох Святителів - Григорія Богослова, Василія Великого та Івана Золотоустого, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії.

З Главою УГКЦ співслужили: владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Борис (Ґудзяк), Правлячий архиєрей єпархії Святого Володимира Великого у Франції, а також чисельні священики Київської архиєпархії та гості семінарії.

У проповіді Блаженніший Святослав зазначив, що вшановуючи трьох великих Отців Церкви – Григорія Богослова, Василія Великого та Івана Золотоустого, ми повинні прислухатися до того, що вони нам говорять: «Григорій Богослов каже, що кожен християнин має бажати стати святим, а це неможливо без глибокого духовного життя. Бо християнин це є той, хто, віруючи в Бога, поєднаний із Ним, та живе своє життя не сам, але в Бозі і разом із Богом» – наголосив проповідник. 

За словами Предстоятеля УГКЦ, святий Григорій усе своє життя так глибоко був поєднаний з Пресвятою Трійцею – Отцем, Сином, Духом Святим, що часто повторював своїм учням: «Це є моя Трійця».

Розповідаючи про святого Василія Великого, Глава УГКЦ зауважив, що цей святий показує нам ще одну фундаментальну рису справжнього, істинного християнського життя – свідчення Христового Євангелія: «Василій Великий був, мабуть, одним із найбільш революційних і глибоких учителів Христової Церкви. Свого часу, коли всі мовчали, він мав відвагу сказати імператорові правду про те, що той впадає в аріанську єресь. Імператор не звик, що йому хтось перечить, та ще й викриваючи його неправедні вчинки. Здивований, у присутності всього народу каже: "До мене ще так ніхто ніколи не говорив". Василій йому відповів: "Бо ти ніколи не зустрічав справжнього єпископа". Справжність свідчення істини - це те, що зробило його великим», – наголосив Блаженніший Святослав.

Далі Глава УГКЦ звернув увагу на постать Івана Золотоустого: «В його особі ми сьогодні чуємо, мабуть, одне слово – «служіння». Він був одним із найславніших душпастирів свого часу, який намагався усім своїм життям послужити тому суспільству, в якому жив. Саме через ту свою дияконію (служіння, – прим. ред), як архиєпископ Константинограда, він засвідчив і свою глибину віри в Христове Євангеліє».

Проповідник також розповів, що Іван Золотоустий був важко покараний за те, що у своїй проповіді мав сміливість сказати: «Знову біснується Іродіада». За це був на вигнанні у Вірменії, де і помер. Але потім знову повернувся до Константинополя у своїх святих мощах, що стало великою радістю усього християнського світу: «Це усім дало надію на те, що є справжня Церква, не державна, але справжня Христова Церква, яка здатна голосити слово Христового Євангелія, не піддаючись на жодні політичні, державні чи інші схеми мислення цього світу», – наголосив очільник УГКЦ.

«Цих три слова, які сьогодні промовляють три святителі – святість, свідчення і служіння, є трьома вимірами одної і тої самої дійсності – справжнього та істинного християнства. Якщо забрати одну із цих дійсностей, тоді неможливо говорити про справжність життя християнина в певних обставинах», – завершуючи, сказав Блаженніший Святослав.

Зазначимо, що під час Божественної Літургії у семінарійній каплиці Отець і Глава УГКЦ також уділив дияконські свячення трьом піддияконам – Роману Ільницькому, Роману Улею та Павлу Савці.

Нагадаємо також, що напередодні, Єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф (Мілян) уділив нижчі свяченння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

 

Прес-служба Київської архиєпархії

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні