УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Папа Франциск під час різдвяної Меси: «Бог обирає дорогу незначності, а навколо Нього все віднаходить єдність»

25.12.2021 10:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
У вертепі бачимо разом пастухів і волхвів, бідних і багатих, з чого можемо вчитися бути Церквою. Думками про це Папа Франциск поділився у цьогорічній різдвяній проповіді, підкресливши, що навколо Ісуса все наново об’єднується.

Незначність є дорогою, яку Бог обрав, аби нас досягнути і повернути до того, що є вартісним. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час різдвяної Святої Меси, яку він ввечері, 24 грудня 2021 року, відслужив у базиліці Святого Петра у Ватикані.

Святкове богослужіння

Після того, як минулорічні різдвяні богослужіння відбувалися в контексті строгих карантинних обмежень, ця Свята Меса, хоч і розпочалася дві години швидше, ніж зазвичай, відбувалася у звичній формі. Богослужіння незмінно розпочалося «Календою» – стародавнім урочистим звіщенням про народження Ісуса, що представляє історію спасіння від створення світу, покликання Авраама, через вихід з єгипетської неволі та звіщення пророків аж до народження Месії у Вифлеємі. По її завершенні Святіший Отець зняв покрівець зі статуетки Дитятка Ісуса, після чого під спів гімну «Слава на висотах Богові» урочистий передзвін звістив світові ту радісну новину, яку ангел приніс серед ночі вифлеємським пастухам.

Бентежний знак

Саме слова ангела стали відправною точкою для роздумів, якими Папа поділився під час проповіді. «Ось вам знак: ви знайдете дитя сповите, покладене в яслах» (Лк 2,11). Як зазначив Папа, «дитя в суворій убогості ясел» і є тим знаком , навколо якого зібралися пастухи. І саме там, перебуває Бог, «у незначності», «малість є дорогою, яку Він обрав, аби нас досягнути».

«Браття, сестри, стоячи перед вертепом, вдивляймося всередину: переступімо через світла та прикраси та споглядаймо Дитя. В Його незначності міститься ввесь Бог. Розпізнаймо Його: “Дитино, Ти – Бог, Бог-дитя”. Дозвольмо, аби нас пронизало це збентежуюче зчудування. Той, Який обіймає всесвіт, потребує, щоб Його тримали на руках. Той, Який створив сонце, потребує, щоби Його зігріли. Втілена ніжність, потребує щоб її колисали. Нескінченна любов має малесеньке серденько, що слабко пульсує. Вічне Слово є немовлям, тобто, нездатним говорити. Хліб життя потребує годування. Творець світу не має житла. Сьогодні все навпаки: Бог приходить у світ малим. Його велич приноситься в дар у незначності», – підкреслив Папа.

Бог, Який входить у незначність кожного з нас

За словами Святішого Отця, на Різдво потрібно молитися про «благодать незначності». Це означає, вірити, що Бог прагне приходити в дрібницях нашого життя, хоче вселитись у щоденну дійсність, прості жести, які чинимо вдома, в сім’ї, в школі, на роботі. Саме в нашому звичайному житті Він бажає чинити надзвичайні речі. Однак, «Ісус не прагне входити лише в дрібниці нашого життя, але також і в нашу незначність», Він любить нас такими, якими ми є. Врешті, «приймати незначність» означає «обіймати Ісуса в незначних сьогодення».

«Ще раз погляньмо на вертеп і побачимо, що Ісус при народженні оточений саме незначними, вбогими. Це пастухи. Це були найпростіші люди, і вони були найближчими до Господа», – сказав Папа, зауваживши, що були люди, які працювали, працювали вночі, «Бог приходить цієї ночі, щоби наповнити гідністю тягар праці».

Все віднаходить єдність

Святіший Отець також запросив розширивши погляд до краю вертепу, де можна розгледіти волхвів. Тоді побачимо, що «навколо Ісуса все наново повертається до єдності: там є не лише останні, пастухи, але також обдаровані і багаті, волхви». Вбогі та багаті стоять разом. «Все наново з’єднується, якщо в центрі перебуває Ісус: не наші ідеї про Ісуса, але Він, Живий. Отож, дорогі браття й сестри, повертаймося до Вифлеєму, повертаймося до початків: до суттєвого у вірі, до першої любові, до поклоніння та милосердя», – закликав проповідник.

По завершенні Святої Меси Папа під час процесійного походу, супроводжуваний дітьми, які представляли різні континенти, переніс статую Дитяти Ісуса до ясел у вертепі, спорядженому в базиліці Святого Петра, а діти поклали перед ним квіти.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами VaticanNews

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні