УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Карл Андерсон став сьомим кавалером ордена Митрополита Андрея Шептицького

16.08.2021 12:47
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
15 серпня 2021 року під час 67-ї Успенської прощі в Слоутсбурзі, штат Нью-Йорк, митрополит Борис Ґудзяк від імені Отця і Глави УГКЦ та членів Синоду Єпископів УГКЦ вручив Карлові Андерсонові, який 20 років очолював «Лицарів Колумба» у всьому світі, найвищу нагороду Української Греко-Католицької Церкви – орден Митрополита Андрея Шептицького.

Карл Андерсон став сьомою особою, що отримала нагороду, засновану у вересні 2018 року.

Цією відзнакою УГКЦ нагороджує фізичних осіб, громадські чи церковні інституції, представників Церков і релігійних спільнот, а також світських осіб, зокрема громадських діячів, які своєю працею втілюють у життя принципи й засади, якими жив і служив Церкві та народові праведний митрополит Андрей Шептицький. Першим кавалером ордена став архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн у листопаді 2019 року.

У грамоті, яку зачитав владика Павло Хомницький, єпископ Стемфордський, зазначено заслуги Найвищого лицаря «Лицарів Колумба», з огляду на які Отець і Глава УГКЦ, одержавши згоду членів Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, прийняв рішення відзначити Карла Андерсона орденом Митрополита Андрея Шептицького: «За приклад тривалого професійного служіння Церкві та благодійну допомогу, за віддану працю плекання та захисту таких християнських цінностей, як право на життя, свободу та гідність, за щедру фінансову й моральну підтримку у якості Найвищого лицаря "Лицарів Колумба" з 2000 по 2021 рік, за численні соціальні та благодійні проєкти нашої Церкви в Україні, за неоціненний внесок у заснування та розвиток "Лицарів" в Україні, а також за підтримку різних проєктів в Україні та видатний приклад християнського сімейного життя і свідчення віри».

«Лицарі Колумба» – це найбільша мирянська організація чоловіків-католиків в Америці, яка у всьому світі нараховує понад два мільйони членів. «Лицарі віддають мільйони годин волонтерської праці та десятки мільйонів доларів на благодійність. Пан Андерсон проводив програму ультразвукової діагностики, що зберегла життя тисяч немовлят – матері змогли побачити своїх дітей ще в утробі та відмовилися від думки перервати вагітність. Він також активно підтримував ініціативу створення гілки "Лицарів Колумба" в Україні», – зазначив митрополит Борис Ґудзяк, вручаючи нагороду.

Блаженніший Святослав і Карл Андерсен, фото з архіву

 

 

«Важко знайти слова, щоби висловити вдячність за цю нагороду, названу на честь одного з великих героїчних церковних діячів ХХ століття і насправді всіх часів – слуги Божого митрополита Андрея Шептицького – доброго пастиря, який вів свою паству і беріг її не від одного, а від багатьох вовків першої половини ХХ століття. У світлі його шляхетного прикладу я приймаю орден із глибоким почуттям смирення і висловлюю велику вдячність Блаженнішому Святославу та Постійному Синоду за честь», – сказав у короткому подячному слові Карл Андерсон.

На його думку, мужнє і рішуче свідчення митрополита Шептицького уособлює мужнє і рішуче свідчення усієї Української Греко-Католицької Церкви. «Це свідчення стало важливим не лише для католиків, але й для всіх тих, хто постраждав під час жахливих тоталітарних режимів ХХ століття. Світ побачив Церкву, яка вірить, свідчить, страждає, витримує і продовжує жити», – зазначив він.

Читайте також: Слово Карла Андерсона з нагоди отримання ордену «Митрополита Андрея Шептицького»

Багатолітній Найвищий лицар «Лицарів Колумба» зауважив, що сучасна діаспора Української Греко-Католицької Церкви має завдання, яке не може виконати ніхто інший. Це – завдання бути прикладом для тих, хто досвідчує великі страждання, але при тому не перестає свідчити про Бога. Він наголосив: «Саме такого свідчення сьогодні потребують християни у всьому світі, а особливо наші брати-католики тут, у Сполучених Штатах Америки, оскільки ми всі стикаємось із викликами секулярного суспільства, яке стає все ворожішим».

Фоторепортаж з 67-ї Успенської прощі до Слоутсбурга, під час якої було вручено нагороду, – тут.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами служби комунікації Філадельфійської архиєпархії
фото Андрій Рубель

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні