УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Президент УКУ вручив Михайлові Яримовичу відзнаку доктора Honoris Causa

12.10.2021 15:11
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Архиєпископ Філадельфійський, президент УКУ владика Борис Ґудзяк вручив відзнаку почесного доктора Honoris Causa Українського католицького університету Михайлові Яримовичу, винахідникові в галузі літально-космічних дослідів у США, дійсному членові Наукового товариства імені Шевченка, почесному членові Товариства українських інженерів у Америці.

Вручення відбулося 10 жовтня після Архиєрейського Богослужіння в катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії. На церемонії вручення також були: проректор УКУ Мирослав Маринович, родина доктора, група львівських жертводавців, які приїхали на благодійний фольк-баль «Перелаз’», а також парафіяни храму.

Нагадаємо, що про вручення звання почесного доктора Михайлові Яримовичу офіційно оголосили у вересні цього року, під час святкування Днів УКУ, де він прочитав лекцію про своє бачення еволюції людини. 

Тоді про численні досягнення винахідника у ляудації розповів декан Факультету прикладних наук УКУ Ярослав Притула. Він зазначив, що, збираючи інформацію про Михайла Яримовича, не переставав дивуватися його енергії, завзятості та любові до науки й технологій.

«Як багато людина може зробити, ставлячи собі високі, у цьому випадку направду можна сказати, космічні цілі, крок за кроком реалізуючи їх. Впевнений, що доктор Михайло Яримович має стати прикладом для наших студентів у тому, як поєднувати знання та силу технологій з любов’ю до рідного краю та з вірою в Бога, як можна творити зміни світового масштабу.  Хочу щиро подякувати докторові Яримовичу від усього людства за приклад служіння, з плодів якого ми щоденно користаємо! А ще більше я хочу порадіти за нашу спільноту Українського католицького університету, частиною якої, тепер уже в якості почесного доктора, стає Михайло Яримович», – сказав Ярослав Притула.

Довідка:

Михайло Яримович – винахідник в галузі літально-космічних дослідів у США, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний член Товариства українських інженерів в Америці. Розпочав свою діяльність у космічній галузі: випробування ракетних головок і управління космічними апаратами для компанії AVCO, пізніше у NASA займався проєктуванням перших провідних систем Apollo. 

Згодом почав працювати у Міністерстві оборони США, де брав участь у розробках нових космічних проєктів – «Space Shuttle і GPS». У 1970-му обіймав посаду директора Дорадчої групи аерокосмічних дослідів та розвитку при НАТО в Парижі, згодом він став головним науковцем Повітряних сил США у Вашингтоні. У 1977 році Михайло Яримович став віцепрезидентом з питань космічної та оборонної інженерії протиракетних носіїв у компанії «Rockwell International». Свою технічну кар’єру закінчив у 1998 році у фірмі «Boeing» як віцепрезидент з міжнародних технологій.

Михайло Яримович також є автором численних праць з аеродинаміки і космічної технології та їхнього практичного застосування. За плідну наукову та організаційну діяльність науковець був неодноразово пошанований американськими урядовими установами, міжнародними організаціями й інституціями аерокосмічного напряму. У 1973 р. був відзначений найвищою нагородою за особливі заслуги на цивільній службі при повітряних військах США.

ucu.edu.ua


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні