УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав на Різдво Богородиці: «Сьогодні свято народження християнської надії»

21.09.2020 15:27
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Сьогодні народжується надія для усього людства, зокрема для Адама і Єви. Народжується надія на визволення від тління і смерті. Народжується надія кожної людини на те, що Господь Бог пам’ятає про неї. Надія на те, що Бог у своїй премудрості сам опікується людством і його історією. Народжується християнська надія.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час своєї проповіді до вірних у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії на свято Різдва Пресвятої Богородиці. Із Главою Церкви співслужив владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ відзначив, що сьогодні Христова Церква святкує перше свято в літургійному році, яке належить до дванадцяти найважливіших святкових, духовних і літургійних моментів життя Церкви, – Різдво Пресвятої Богородиці. Ба більше, цим святом починається наша християнська подорож у літургійному році.

За його словами, ми не знаємо точного дня, року чи місця народження Марії. Усе ж традиція Церкви припускає, що це була північно-східна частина Єрусалима, в якій сьогодні розташований мусульманський квартал міста.

Глава Церкви зауважив, що на період народження Марії головною подією в Єрусалимі було відновлення, чи реконструкція, Єрусалимського храму. Цим займався Ірод Великий, який прагнув зробити храм славнішим, кращим і в такий спосіб здобути собі повагу в очах народу, римського імператора й тогочасного духовенства. Ірод сподівався, що це дасть йому надію. Проте Бог висміяв зусилля Ірода і його сподівання.

Проповідник зазначив, що навіть Протоєвангеліє Якова, з якого черпаємо основну інформацію про Різдво Маріє, вказує на духовний конфлікт між Йоакимом і Анною та Іродовим храмом. Священники не приймають благальну жертву безплідного Йоакима. Після цього він йде в пустелю, де отримує звістку про народження потомства.

«Богородиця у своєму народженні наче віддзеркалює молитву, яку колись цар Давид представляв перед Божим обличчям. Давид хотів збудувати Богові дім. Проте Бог його запевнив, що це Він йому збудує дім. Тим домом Давида стало його потомство», — додав він. 

«Сьогодні Господь народжує надію для Ізраїлю в особі Пречистої Діви Марії. Бо вона буде здійсненням надії не тільки на людську повагу для батьків. Навіть більше, сьогодні народжується надія Ізраїлю на прихід Спасителя з дому Давида, до якого належала Марія», — розповів Отець і Глава УГКЦ.

За словами проповідника, ми сьогодні повинні наново відкрити для себе це свято, зокрема богослов’я християнської надії. «Християнська надія, як чеснота, має три прикмети: насамперед — це надія на вічне добро, яким є Господь Бог. По-друге, добро має бути в майбутньому. Надія — це чеснота подорожнього, того, який очікує на її здійснення. Ми йдемо в надії. Вона є силою все перетривати, — силою, яку Бог дає благодаттю Духа Святого, щоб долати всі перешкоди. По-третє, наша надія є можливою до осягнення. Те, на що ми надіємося, є справжнім. Ми надіємося на Того, кого вже сьогодні можемо засмакувати. У Його руках — доля моя, ваша, Церкви і всього світу», — наголосив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав сказав, що саме в цей день народження християнської надії розпочинається під покровом постаті Пречистої Богородиці розпочинається новий навчальний рік у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії. «Ми сьогодні перебуваємо у складних обставинах. Уся академічна спільнота України з великою непевністю розпочала навчальний рік. Ця епідемія, яка бичує всіх, зокрема торкає тих, хто хоче бути і вчитися разом. Не можна все перевести в онлайн, бо дистанційно нікого не можна виховати. За минулий семестр на карантині ми відчули, як сильно нам бракує перебування разом. Сьогодні дякуємо Богу, що семінарія знову може бути разом, молитися і навчатися. Починаємо рік в надії на те, що можемо разом йти до завершення», — підкреслив Предстоятель УГКЦ.  

Глава Церкви поручив під покров Діви Марії духовне і тілесне здоров’я усіх семінаристів. «Усю нашу семінарійну спільноту хочемо передати в Божі руки, щоб Він благословив цей початок, дарував силу благодаті Святого Духа, послав добрих людей, які б нас підтримували, щоб ця спільнота могла принести добрі дари. Дякуємо Богу за річницю освячення храму, який стає колискою, в якому народжуються і дозрівають нові священничі покликання. Нехай Богородиця попровадить вас дорогами семінарійного життя», — побажав Блаженніший Святослав.

«Ми сьогодні просимо, щоб новонароджена надія відкрила перед нами радісну перспективу. Разом з Йоакимом і Анною радіймо, бо народилася наша надія», — додав на завершення він.

Перед початком Літургії Блаженніший Святослав поблагословив підрясники для семінаристів другого курсу, а після богослужіння зустрівся із першокурсниками, які цього року вступили до семінарії. Ректорат і всі семінаристи цього дня отримали подарунок: перший том книжки проповідей Блаженнішого Святослава, яка щойно вийшла з друку у видавництві «Фоліо».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні