УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

На Київщині відкрили перший пам'ятник Блаженнішому Любомирові в будинку, де він проживав свої останні роки

27.09.2019 19:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
У п'ятницю, 27 вересня 2019 року, у селі Княжичі Броварського району Київської області відбулося відкриття погруддя Блаженнішого Любомира Гузара в будинку, де він проживав свої останні роки. Щоб вшанувати пам'ять видатного духовного та морального авторитета українців, прийшло чимало охочих людей.
Зображення 1 / 17 Користуйтеся клавішами для перегляду

«Ми сьогодні поблагословили погруддя Блаженнішого Любомира. Цікаво, що саме тут постав цей перший пам'ятник, де Блаженніший Любомир прожив останні дуже плідні роки свого життя і звідки ми його відпровадили в обійми Небесного Отця», — промовив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Предстоятель пригадав, що саме на цьому місці кардинал зустрів його після Виборчого Синоду у 2011 році і тепло обійняв, залишивши приємний спогад та вияв підтримки.

Архиєрей зауважив, що цією подією особливо згадуємо Блаженнішого Любомира. «Згадуємо, що він є між нами, бо ми, що віримо у воскресіння, сьогодні, у це свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста, особливо відчуваємо, що ті, кого Господь вибрав і прийняв — не вмирають. Сьогодні особливо відчутне перебування Блаженнішого Любомира серед нас, а це погруддя у видимий спосіб уприсутнюватиме тут його невидиме обличчя», — наголосив Глава Церкви.

«Тепер кожен, хто сюди заходитиме, буде відчувати, що тут його особисто зустрічає Блаженніший Любомир, він відчиняє двері свого дому», — зауважив Глава УГКЦ, а також висловив слова вдячності всім, хто прийшов вшанувати пам'ять його видатного попередника.

Відтак скульптор Микола Обезюк зазначив, що він працював з великою любов’ю над цим погруддям. За його словами, не завжди буває, що так сильно хочеться працювати над образом: «А тут було саме так: я біг на роботу, як до чогось якнайгарнішого». «Я хочу подякувати владиці Богдану Дзюраху і моєму побратиму пану Василю Шендеровському за те, що вони сприяли, щоб я доторкнувся до цього образу першим. А це для мене щастя і велика честь», — підкреслив митець.

Наприкінці заходу доктор фізико-математичних наук, професор Інституту фізики НАНУ Василь Шендеровський зазначив, що постать Блаженнішого Любомира відіграла у його житті та суспільстві велику роль. При цій нагоді він подарував Блаженнішому Святославу та владиці Богданові Дзюраху свою нову книжку «Вчені України у світовій науці». До слова, саме з ініціативи пана Василя вперше в Україні перевидано Біблію в перекладі Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького.

Нагадаємо, що в травні 2018 року у селі Княжичі, що на Київщині, Глава УГКЦ відкрив та освятив меморіальну дошку на честь світлої пам'яті Блаженнішого Любомира на будинку, де він прожив останні десять років свого життя. Подія відкриття меморіальної дошки відбулася в рамках пам'ятних заходів відзначення першої річниці відходу кардинала у вічність.

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні