УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженнніший Святослав: «Хрест є джерелом християнської мудрості!»

27.09.2019 18:29
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
«Хрест як дерево життя та джерело нашої сили, правди, невмирущості та воскресіння сьогодні урочисто почитається серед храму, возноситься і ним благословляється чотири сторони світу. Ми бачимо, що цей обряд має космічне значення», — на цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії в п’ятницю, 27 вересня 2019 року. Варто зауважити, що цього дня Церква відзначає велике свято — Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього.

За його словами, для одних людей хрест — це історична, матеріальна цікавість, а для інших — плід людської уяви, мовляв, хрест — означає опускати руки і терпіти. Однак Глава УГКЦ розповів про істинне значення цього свята та хреста у нашому житті.

«Коментуючи значення, зміст і поклоніння хреста, святий апостол Павло каже, що хрест, як новозавітнє дерево життя, є джерелом сили для кожного, хто спасається. Кожного разу, коли нам здається, що сили нас покидають, опускаються руки, буцімто зло видається сильнішим, ніж добро, — християнин шукає хреста Господнього. Адже це знак перемоги над злом і дияволом, це є те хресне животворне знамення, цілуючи яке, ми наповнюємося силою. Бо на ньому розп’ятий наш Спаситель, збоку якого і донині струменіє кров, — джерело життя Христової Церкви. Саме тому на всіх іконах мучеників Церква зображає їх із хресним знаменням в руках. Цим знаком ми і зараз перемагаємо, тому що це є та животворна сила, яка є ключем у тілі Христової Церкви», — переконаний духовний лідер греко-католиків.

І згодом він додав: «Хрест є джерелом християнської мудрості. Ми поклоняємося хресту, виконуючи дуже глибокий і символічний жест, який, властиво, повторяє сам обряд його воздвиження. Ми спочатку припадаємо аж до землі нашим обличчям, співаючи: “Хресту Твоєму поклоняємося, Христе”. Відтак ми підносимося, воздвигаємося, кажучи: “Святеє воскресіння Твоє славимо!” Хрест — це момент, коли приниження перетворюється на воздвиження. Хрест — це момент, коли Отець прославляє свого Сина. Хрест — це момент, який нам описав євангелист Іван як момент інтронізації Царя слави. Хрест — це момент, коли людина може зачерпнути справжнє джерело премудрості».

Проповідник зазначив, що від того, як глибоко ми можемо вклонитися христу, так само глибоко ми можемо зійти на небо. Однак для цього нам варто плекати у собі смиренномудріє.

«На початку нашого християнського шляху, зокрема тепер, Церква запрошує кожного з вас віднайти для себе чесний і животворний хрест, — звернувся до семінаристів Блаженніший Святослав. — На початку навчального року віднайдіть це дерево життя і воно стане для вас ключем успіху та сили, а також дасть змогу перебороти усі труднощі вашого семінарійного життя, побороти сумніви, спокуси і навчитися божественної премудрості, яку християни черпають із мудрості сили хреста Господнього».

Окрім цього, Предстоятель побажав семінаристам гордо носити знак хреста на своїх грудях і запевнив їх, що вони є надією для Церкви, а також Глава УГКЦ подякував усім, хто працює в семінарії, за їх старання та ревне служіння.

Після Літургії у семінарійному храмі Блаженніший Святослав, уже традиційно на початку нового навчального року, окремо зустрівся з першокурсниками.

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні