УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ під час презентації серії «Київське християнство»: «Одним із маркерів ідентичності нашої Церкви є києвоцентричність»

09.09.2019 06:18
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
У контексті пропаганди «руского міра» дуже потрібно мати документ про народження та існування Київського християнства як такого, про наше спільне коріння з православними братами, а також про Унійну Церкву на тих теренах. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у рамках Синоду Єпископів УГКЦ у Римі під час презентації 20 томів наукових досліджень із серії «Київське християнство». Презентація відбулася в Українській колегії святого Йосафата в Римі.

Блаженніший Святослав наголосив, що науковий проєкт «Київське християнство» дуже влучно поєднується з головною темою цьогорічного Синоду «Єдність і сопричастя УГКЦ». Він також важливий, коли ми говоримо про маркери нашої ідентичності, одним з яких є маркерів києвоцентричність нашої Церкви.

«Важливо, щоб сьогодні всі вірні нашої Церкви в Австралії, Аргентині, Бразилії, Канаді, Америці та Україні мали свідомість, що вони належать до Церкви, центр якої є у Києві. Ми також бачимо, що ще великий пласт нашої історичної пам'яті нам самим ще потрібно відкрити для себе», – сказав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також зауважив, що «Київське християнство» має водночас велике значення у контексті дискусії про доступ до собору Святої Софії в Києві і належності УГКЦ до нього. «Відбулася не тільки дискусія, а й конфронтація, мовляв, який стосунок мають греко-католики до Софії Київської. Ми бачимо, що наша Церква на тих землях просто ще не знана. У Києві береги Дніпра рясно скроплені кров'ю мучеників нашої Церкви за єдність Христової Церкви», – наголосив Предстоятель.

Тому, вважає він, постає нагальна потреба наукового вивчення джерел Київського християнства. «Ми сьогодні вже можемо похвалитися, що маємо двадцять томів наукових досліджень під назвою «Київське християнство», – сказав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав подарував цей доробок Папському орієнтальному інституту. Він подякував жертводавцям, які підтримують ці наукові дослідження. Окремим актом Глава Церкви висловив вдячність жертводавцям наукової серії видань «Київське християнство», зокрема панам Богданові Буці, Зиновію Козицькому, Мирославові Сенику, Іванові Торському та Олегові Шуптару.

 

Департамент інформації УГКЦ

***

Серія «Київське християнство»

Започаткована у 2013 році видавнича серія «Київське християнство» представляє наукові результати навчально-дослідницької програми Гуманітарного і Філософсько-богословського факультетів Українського католицького університету «Київське християнство та унійна традиція». Підтримана Синодом Єпископів УГКЦ академічна ініціатива має зміцнити пророчий голос Київської Церкви і сприяти єдності українських Церков Володимирового Хрещення. 

Від 2015 року почав діяти публічний сегмент програми – проєкт «Соборна Україна та Київська традиція», який уможливлює суспільну артикуляцію ідеї Київської Церкви та наголошує на тисячолітньому зв’язку між українською культурою і християнством. 

Академічним завданням програми є критичне дослідження богословських, канонічних і соціокультурних джерел передання Київської митрополії у ширшому порівняльному контексті універсальних християнських традицій Візантії, латинського Заходу та східних православних спільнот, а також рецепції в словʼянських землях унійної ідеї. Головну увагу програма зосереджує на міждисциплінарному вивченні сформованої на цивілізаційному пограниччі християнського Сходу і Заходу київської традиції. 

Основою формування києвохристиянського етосу стали слов’янсько-візантійський обряд (зокрема східна Літургія), оригінальна богословська думка й помісне церковне право, єдина канонічна територія, особлива духовність, спільні соціокультурні й релігійні практики, кодифікована церковнослов’янська мова та усталена пам’ять про минуле. Сукупно вони творили елементи тяглості тогочасної культури, а в модерну добу уможливили формування національних ідентичностей та появу нових еклезіальних спільнот у Східній і Центрально-Східній Європі.

У вересні 2017 року в Софії Київській було презентовано 11 томів наукових досліджень з серії «Київське християнство».


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні