УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Україна не почувається самотньою, бо з нами Бог і кожен, хто вміє відрізнити правду від брехні», – Глава УГКЦ у Філадельфії

12.05.2019 21:31
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Ми називаємо Церкву нашою Матір’ю. Святий Кипріян говорив, що не може мати Бога за батька той, хто не має Церкви за Матір, яка нас відроджує, яка нас виліковує від самотності. Церква є спільнотою людей, які зцілюються силою божественної благодаті від своїх душевних і тілесних ран. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці у Філадельфії.

Насамперед Предстоятель Церкви передав вітання від братів і сестер із Києва – із серця України, із серця Церкви. «У тому серці зараз неспокійно. Цей рік Україна переживає в особливий спосіб. У першій половині року ми мали одні вибори, у другій частині року готуємося до других виборів. Але Україна бореться, Україна стоїть. Бо Україна не почувається самотньою. Ми відчуваємо, що з нами є Господь Бог, але з нами також є кожна людина у світі, яка вміє відрізняти правду від брехні, вміє відрізняти добро від зла. Кожна людина, котра має розуміння правди й істини, молиться за Україну, вболіває за нас», – розповів Блаженніший Святослав.

Глава Церкви подякував вірним, що вони є ті люди, які відчувають правду. «Як невід’ємна частина працюєте і молитеся, щоб цю правду розповісти всьому світові», – додав він.

Предстоятель поділився своїм спостереженням, що сьогодні суспільство, особливо коли воно заможне і багате, стає суспільством одиноких, забутих, покинутих людей. «Бо часто, коли хтось є молодий, успішний, багатий, думає, що він нікого не потребує. Не потребує навіть Господа Бога, а тим більше Його Святої Церкви. Думає, що завжди сам дасть собі раду. Але приходить певний момент, коли він розуміє, що людина не є господарем власного життя», – сказав проповідник.

«Зустрічаючи різних людей, повірте мені, я бачу глибоку, велику самотність. Але як зворушується серце людини, коли ми наважимося перші до неї приступити і поцікавитися: як ти, що тобі болить? Як важливо нам сьогодні відкрити самого Господа Бога, який запитує кожного з нас, як ти сьогодні, задля того щоб втілитися в нашу особисту ситуацію. Як часто ми, і президенти, і звичайні робочі, сьогодні кажемо: «Не маю нікого. Я б хотів змінити своє життя, увесь світ, але не маю нікого, з ким це можна зробити».

У сьогоднішньому Євангелії (про зцілення розслабленого, – Авт.), наголошує Блаженніший Святослав, цією доброю новиною є те, що ви маєте когось. Це так важливо зрозуміти сучасній молоді. Ми маємо когось. І не ангела, а самого Бога, який цікавиться нами, приходить до нас, стає поруч. Він є той, який дає нам зцілення, Він є той, який цікавиться нами, бо Він нас створив. Він є джерелом нашого життя, і дочасного, і вічного.

У цей день Глава Церкви також привітав матерів із Днем матері. «Вітаю всіх тих, які чувають над життям своїх дітей, усіх тих, які не побоялися тягарів материнства і сприйняли від Господа Бога дар нового людського життя. Бо мама – це перша людина, яку Господь Бог нам посилає, щоб ми не почувалися забутими і покинутими. Тому мама для нас є важливим знаком, що ми не забуті Богом. Мама є іконою Христової Церкви», – сказав проповідник.

Наша мама Марія є та, яка сьогодні в особливий спосіб буде пошанована нами, її дітьми. «Ми сьогодні її просимо, щоб вона заступалася за всіх матерів, тих, які плачуть, і тих, які радіють, тих, які тішаться своїми дітьми, і тих матерів України, які тепер оплакують своїх дітей, котрих віддали на цілопальну жертву на вівтар батьківщини. Сьогодні у Києві відбулася хода матерів, сини яких загинули на фронті…» – сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ повідомив, що прибув у Філадельфійську архиєпархію з особливою місією від усієї Української Греко-Католицької Церкви. «Хочу, щоб ви цього дня відчули і зрозуміли, що ваша Мати-Церква дбає про вас, хоч би де ви були. Вона шукає кращого способу, як вам послужити», – відзначив духовний лідер.

Насамкінець він подякував хорові парафії за чудовий спів. Подякував також батькам, які прийшли з дітьми. «Дуже важливо, щоб батьки приходили не самі, а зі своїми діточками і діточки виростали в церкві, чули, що це є їхня парафія, їхня Церква», – додав він.

Також подякував парохові парафії Благовіщення Пресвятої Марії отцю Ігорю Блощинському «за гостинність і за служіння на благо Церкви і для добра вірних».

Співслужив із Главою Церкви владика Андрій Рябій, який відзначив, що духовенство і миряни намагаються зберегти і розвивати Церкву, яку привезли на ці терени їхні прадіди. Єпископ запевнив, що вони моляться за Отця і Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава. «Нам потрібен ваш провід як в Україні, так і в США, і в усьому світі. Єднайте нас і надалі, щоб ми були всі разом, справді єдиними», – попросив єпископ. Також владика Андрій відзначив, що вірні Філадельфійської архиєпархії США з нетерпінням чекають на інтронізацію нового Митрополита Бориса Ґудзяка.

Блаженніший Святослав окремо висловив слова вдячності владиці Андрію Рабію за супровід під час його візиту до Філадельфії з нагоди 45-ліття Товариства «Свята Софія» США.

 

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні