УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Наш народ почувається в безпеці під покровом Пречистої Діви Марії», – Глава УГКЦ на свято Покрови

15.10.2018 13:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
На свято Покрови Пречистої Діви Марії Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, звершив Архиєрейську Божественну Літургію в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі.

Коментуючи євангельський уривок про воскресіння сина вдови з Наїна, Глава УГКЦ у своїй проповіді вказав на особу Ісуса Христа як джерело життя: «Бог, в якого ми віруємо, є живим Богом – життєдавцем. Ми живемо лише тому, що Бог дає нам життя. Навіть більше, кожен із нас отримав покликання бути учасником вічного життя. І в сьогоднішньому Євангелії ми бачимо Ісуса Христа, який, ідучи назустріч похоронній процесії, є неначе світильником життя, що наближається до темряви смерті. Променем цього світильника є Боже милосердя, яке спочиває на людині, що перебуває в небезпеці втрати життя». 

Проповідник зауважив, що в цій події ми бачимо історію самого Ісуса Христа, «бо Він буде тим, хто помре за мурами Єрусалима». «Матір Ісуса Христа теж буде плакати над померлим тілом свого єдиного Сина, однак на третій день Він воскресне. Як Ісус сьогодні віддає воскреслого сина своїй матері, так Він сам воскреслим увійде до Єрусалима і перемінить плач своєї Матері на радість», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці, за словами Глави УГКЦ, нагадує українському народу, що ми не є сиротами. «Ми маємо небесну Матір, яка вболіває над кожною своєю дитиною. Це свято показує нам, яку важливу роль у нашому національному житті відіграє Пречиста Діва Марія. Цю роль  ми можемо назвати єдиним словом – Покров», – наголосив проповідник.

На його думку, у нашому житті ми доволі часто зазнаємо поразок, невдач і навіть можемо заглянути в очі смерті. Проте Всевишній завжди готовий простягнути нам життєдайну руку допомоги.

«Хочу згадати ще одну подію. Напередодні російської агресії в Україні, у навечір’я свята Благовіщення, ми відновили посвяту України під покров Богородиці. Сьогодні ми бачимо плоди цього покрову. Так само як Христос зворушився на плач матері над своїм сином, так само Він спішить на молитви своєї Матері, котра плаче над нашою країною. Наш народ відчуває себе в безпеці під покровом Діви Марії, а українське військо – відвагу перемагати смерть,  захищати мир та життя для нашого народу і нашої держави», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ також пригадав, що саме на свято Покрови був освячений собор Святої Софії у Римі. «Тому я сьогодні урочисто хочу відкрити ювілейний рік освячення цього собору, бо наступного року ми святкуватимемо 50 років з дня його освячення. Завжди храми, освячені на честь Премудрості Божої, Святої Софії, у нашому народі асоціювали з постаттю Пречистої Діви Марії, бо Вона є престолом Премудрості», – зазначив у своїй проповіді Предстоятель УГКЦ.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні