УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Немає жодних виправдань для тих, хто відмовляється єднатися в ім'я спільного блага народу», – Глава УГКЦ на Володимирській гірці

28.07.2018 12:37
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
10
Сьогодні за покликом князя Володимира до цього єднання покликані всі громадяни України, незалежно від конфесії, від релігії, від того, якою мовою послуговуються, до якої політичної партії належать. Це єднання в ім'я спільного блага нашого народу є імперативом громадянського сумління.

Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 28 липня, у день пам’яті рівноапостольного князя Володимира, беручи участь у державних заходах відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України за участю Президента України, членів Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, делегації Вселенського Патріархату та членів уряду України.

У своєму слові до присутніх Предстоятель насамперед привітав усіх від імені повноти Української Греко-Католицької Церкви – спадкоємиці Володимирового Хрещення, вірні якої сьогодні живуть в Україні та на всіх континентах світу.

Блаженніший наголосив, що цього року ми як ніколи повинні побачити шлях нашого просвітителя і хрестителя, рівноапостольного князя Володимира. «Ми бачимо, що його дорога до Хрещення – це була дорога пошуку єдності і сили Київської держави, дорога до об'єднання різних слов'янських племен у єдиний Божий народ. Там, біля стін Херсонеса, він побачив Боже світло. Йому було об’явлено, що джерелом єдності, яку він шукає, є особа Бога Отця. Наріжним каменем цієї єдності, на якому можна збудувати Київську державу, є Господь наш Ісус Христос. Тою силою, яка дає можливість бути єдиними, силою сопричастя і єдності, є Дух Святий. І ось він приймає Хрещення в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа», – сказав Глава УГКЦ.

Молитва князя Володимира, вважає духовний лідер греко-католиків, його пошук, дар Хрещення для нашого народу є дорогою і даром єдності.

Архиєрей відзначив, що сьогодні в історичних обставинах цей найбільший національний скарб, скарб християнської віри може бути перекладений двома дієсловами: єдність і єднання.

«Ми розуміємо, що об'єднання всього людського роду в єдиній святій апостольській Церкві – це діло Боже. Тому християни сьогодні так моляться за єдність між собою. Ця єдність засновується на тому, що православні, католики, протестанти охрещені в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Церква є таїнством єднання всього людського роду», – переконує Предстоятель.

«Справа об'єднання Церков є справою Божою, – переконує Блаженніший Святослав. – І Він визначає нам часи, способи, можливості до пошуку єдності всіх християн, особливо єдності спадкоємців Володимирового Хрещення. Тому ми сьогодні молимося до триєдиного Бога про єдність між віруючими в Нього».

Є і другий заклик. «Це заклик до єднання. Сьогодні за покликом князя Володимира до цього єднання мають долучитися всі громадяни України, незалежно від конфесії, від релігії, від того, якою мовою послуговуються, до якої політичної партії належать. Це єднання в ім'я спільного блага нашого народу є імперативом громадянського сумління. Немає жодних перешкод чи виправдань для тих, хто відмовляється єднатися в ім'я своєї держави. Прикладом такого єднання була пережита нами Революція гідності. Прикладом солідарності народу є сьогоднішня наша борня», – наголосив Глава УГКЦ.

Тому в цей день звучить молитва і заклик. «Молитва до Бога про об'єднання усіх дітей Київської Церкви і заклик до всіх громадян України єднатися і ставити спільне благо найвищим пріоритетом у цей історичний момент. У єдності сила народу, Боже, нам єдність подай», – додав насамкінець Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні