УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«УГКЦ – Церква Володимирового Хрещення, яка перебуває в сопричасті зі Вселенським Архиєреєм та є Церквою свого права», – Блаженніший Святослав

11.07.2018 22:48
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
9
Українська Греко-Католицька Церква – Церква Володимирового Хрещення, яка була, є і буде душею українського народу… Наша єдність зі Святішим Отцем не ґрунтується на політичній вигоді чи геополітичній міжнародній кон’юнктурі. Це – частина віри Церкви князя Володимира… Ми не є членами Латинського патріархату, як дехто говорить, ми будуємо свій, як помісна Церква свого права…

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви в Жовкві на Львівщині під час Чину архиєрейського найменування владики Петра (Лози) 11 липня 2018 року.

На думку Предстоятеля УГКЦ, Чин архиєрейського найменування, його три елементи (визнання віри, присяга на вірність і послух Святішому Отцеві Папі Римському та присяга на вірність, послух Отцю і Главі УГКЦ), навчають нас про те, якою є УГКЦ: це Церква Володимирового Хрещення, яка перебуває в сопричасті (єдності) зі Вселенським Архиєреєм та є Церквою свого права, тобто помісною.

Говорячи про те, хто така Української Греко-Католицької Церкви для українського народу, як вона утворилася, Глава УГКЦ відзначив, що ми бачили, як сьогодні новопризначений владика проголошував визнання своєї віри. «Ми відчули, що владика говорив Символ віри не тільки у своєму імені, як приватна особа, він у цей момент став вустами свого народу. Щобільше, він ісповідував ту саму віру, такими самими словами, як це робив 1030 років тому князь Володимир біля стін Херсонесу в українському Криму. Він промовив ту саму ісповідь апостольської віри єдиної святої соборної Церкви, яку вимовили над водами Дніпра у водах Хрещення, ювілей якого ми цього року святкуємо. І наша Церква – спадкоємниця Церкви Володимирового Хрещення», – підсумував Глава УГКЦ.

Ми чули, як владика склав присягу на вірність Святішому Отцеві Папі Римському. «Бо віра в те, що наступник апостола Петра – це осердя, запорука єдності Христової Церкви, належить до тотожності Київської Церкви. Можливо, інші Церкви, створені після церковних розколів, не мають тої церковної пам’яті, а ми маємо!», – відзначив Блаженніший Святослав.

Архиєрей наголосив, що наша єдність зі Святішим Отцем не ґрунтується на політичній вигоді чи геополітичній міжнародній кон’юнктурі. Це – частина віри Церкви князя Володимира, віри, яку ми зуміли зберегти і засвідчити кров’ю наших мучеників.

«Тут, у Жовкві, – розповів Глава УГКЦ, – на наших галицьких землях люди питали, де правдива Церква. Пригадую, як нас, дітей, наші бабці, дідусі, мами вчили таку коротку ісповідь віри. Моя бабця казала так: "Там, де є Папа, там – правдива Церква". Цю коротку ісповідь віри минулого тижня я особисто склав на руки Папи Франциска під час особистої зустрічі. Сказав йому: "Святіший Отче, мене від маленької дитини вчили, що там, де є Папа, там – правдива Христова Церква". Папа Франциск мене обняв і попросив подякувати нашим людям, нашому народові, нашим бабусям та дідусям за свідчення єдності Христової Церкви».

А говорячи про присягу вірності Главі Церкви, Блаженніший Святослав зазначив: «Ми з вами як члени УГКЦ не належимо до інших патріархатів. Ми перебуваємо в єдності з наступником апостола Петра, як і в першому тисячолітті з ним у єдності був Константинопольський, Єрусалимський, Антіохійський, Олександрійський Патріархи. Ми не є членами Латинського патріархату, як дехто говорить, ми будуємо свій як помісна Церква свого права», – пояснив Предстоятель.

На закінчення Глава УГКЦ зазначив, що слугою єдності Христової Церкви не є патріарх чи якийсь земний володар. «Осердя, слуга, скеля, видимий знак єдності в Церкві Христовій, відповідно до заповіту нашого Спасителя, – це Святіший Отець Папа Римський», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні