УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Скільки життів ви врятували, скільком нашим воїнам ви донесли Добру Новину», — Глава УГКЦ під час освячення храму в Южноукраїнську

24.06.2018 15:43
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Історія будівництва цього храму є унікальною і, можливо, не подібною до історій інших храмів, які споруджені в Україні. Ми знаємо, що церква почала будуватися ще до того, як на нашу землю прийшла війна. І що ви тоді зробили?

Ви, як вірні християни, слухаючи Божого Слова, перестали будувати храм, бо всі свої зусилля і кошти намагалися скерувати на підтримку українського війська. І ця громада Всіх святих українського народу в Южноукраїнську перетворилася на центр волонтерства під назвою “Мирне небо”.

На цьому наголосив у своїй проповіді до вірних Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю Всіх святих українського народу, 24 червня, під час Архиєрейської Божественної Літургії в Южноукраїнську. Перед Літургією відбувся Чин освячення новозбудованого храму.

Скільки життів ви врятували, скільком нашим воїнам ви донесли добру новину про те, що український народ став на захист своєї землі... Можливо, у таких драматичних обставинах ви почули Божий голос, який закликав вас любити, але любити не словом, а ділом, — і ви це зробили. Я вам хочу подякувати за це і за мирне небо, під яким ми освячуємо цей храм!” — наголосив Блаженніший Святослав.

Із Предстоятелем УГКЦ співслужили владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський, а також владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийський.

“Щоразу, коли ми приходимо до храму та слухаємо читання Святого Євангелія, то чуємо голос Бога, який говорить до нас. Адже Господь, в якого ми віримо, не є мовчазним Богом, він скеровує до нас своє слово... Проте що означає цей момент слухання? Які може мати наслідки Боже Слово в житті людини, ба більше, в житті народу? На ці питання якраз і відповідає нам Євангельське читання”, — такими словами звернувся на початку своєї проповіді до вірних Предстоятель УГКЦ.

Він зазначив, що зазвичай ми вміємо слухати, але також потрібно й слухатися. Замало лише слухати Боже Слово, а й треба йому підпорядкувати своє життя.

“Сотник приходить до Ісуса Христа як до джерела життя, до джерела здоров’я. Земна влада вміє забирати життя, земна влада вміє позбавляти людей здоров’я, однак дати життя може тільки Всевишній. Оздоровити, зцілити, тобто повернути до цілісності, може лише Той, хто сотворив людину, і Той, хто до неї промовляє своїм словом. Цікаво, що Син Божий ставить за приклад усім присутнім цього римського сотника і каже, що в Ізраїлі ні в кого не бачив такої віри. Чому був такий особливий цей сотник? Чому саме його послухав Ісус Христос? І що взагалі сталося в кінці цієї розмови? А змістом цієї бесіди — віра!” — підкреслив очільник греко-католиків важливий момент з сьогоднішнього Євангелія.

За його словами, християнство — це не релігійне переконання, яке лише захоплює наш розум. Адже може прийти хтось інший і переконати нас в протилежному. Християнство — це спосіб життя. Бути віруючим — це не тільки слухати, але втілювати почуте в особистому житті. Вірити в Бога — бути готовим жити так, як закликає і наказує нам наш Небесний Отець.

“Сьогодні є історична подія! У вашій громаді та храмі ця подія є наслідком воплоченого і втіленого Божого Слова, яке ви чули і йому підпорядкували своє життя. Адже без вас, без віруючих людей у цьому місці церква ніколи б не постала. Ви хотіли назвати цей храм на честь Всіх святих українського народу, бо ми маємо так багато героїв християнської віри на нашій українській землі. Ми відчуваємо, що та святість, яку несе нам Боже Слово, є глибоко закорінена в нашому народі, у нашій історії. Ми почуваємося спорідненими з нашими хрестителями України”, — зауважив Глава Церкви.

Він також пригадав, що цього року Україна буде урочисто святкувати 1030-річчя Хрещення Київської Русі — України, тож ми відчуваємо себе єдиним народом з нашими знаними й незнаними героями християнської віри, які слухали і слухалися Божого Слова, втілювали його у своєму житті.

На завершення Літургії Глава УГКЦ подякував владиці Василю (Івасюку) за те, що він посвятив наріжний камінь храму та приєднався до цієї святкової події, а також владиці Михайлу (Бубнію) за працю та активну діяльність.

Крім того, настоятель храму о. Ігор Ворона нагороджений золотим нагрудним хрестом із прикрасами, який священику особисто вручив Глава Церкви.

Завершилися урочистості словами вдячності від Блаженнішого Святослава на адресу всіх жертводавців.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні