УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Вроцлаві до українців: «Зробіть усе, аби українська мова стала для ваших дітей материнською»

04.06.2018 06:07
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
Тих з вас, хто вирішив тут залишитися, прошу, – передавайте дітям свою тотожність, а насамперед – свою віру в Бога. Говоріть до своїх дітей рідною мовою. Зробіть усе, аби українська мова стала для них материнською. І тоді ви виконаєте Боже завдання – дивний задум, який Господь Бог має для вас. Про це просив під час проповіді до вірних Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Вроцлаві 3 червня 2018 року.

Літургію, яку очолив Предстоятель УГКЦ, було відслужено в катедральному соборі Чесного і Животворящого Хреста Вроцлавсько-Гданської єпархії УГКЦ у першу неділю після Зіслання Святого Духа, у свято Всіх святих. Співслужили з Главою Церкви владика Володимир (Ющак), Правлячий єпископ Вроцлавсько-Гданської єпархії, та владики, члени Постійного Синоду УГКЦ.

У проповіді Предстоятель відзначив, що, можливо, саме святом Всіх святих Мати-Церква хоче нам показати, що бути собою, бути людиною – означає бути святим.

«Минулої неділі, – сказав проповідник, – ми тішилися Зісланням Духа Святого. А сьогодні Церква нас запрошує побачити Його дію між нами, начебто плоди Його присутності в нас. Тому сьогоднішнє свято без перебільшення можна назвати святом божественної благодаті, святом Духа Святого, присутнього в нашому особистому житті».

Перший плід Духа Святого, вважає Глава Церкви, який можемо сьогодні відчути і побачити, – плід єдності. Силою і діянням Святого Духа Церква свідчить сьогодні, що вони є таїнством єднання людського роду.

Перед початком Літургії владика Володимир (Ющак) відзначив, що парафія при катедральному соборі у Вроцлаві є таїнством єднання людей різного походження, з різних куточків Польщі, України і світу, різних народів, навіть різних конфесій. «Є польськомовні, україномовні, російськомовні, але всі ми творимо одну громаду, одну спільноту», – сказав єпископ.

«Відчуваємо, що є щось таке, що робить нас одним-єдиним Божим народом. І та сила, яка здатна дати єдність людині, не походить від людини. Та сила є плодом божественної благодаті. Є силою і діянням Святого Духа. Сьогодні ми відчуваємо Божий задум про людину. Бо Бог сотворив нас для того, аби дати нам усе те, ким Він є», – сказав Блаженніший Святослав.

У цю неділю, продовжив духовний лідер греко-католиків, Боже Слово нам хоче сказати, що Господь Бог сотворив людину, аби поділитися з нею своїм вічним життям. Бог сотворив людину, аби зробити її причасницею власної божественної святості. Бо святкуючи свято Всіх святих, ми святкуємо Божу в них присутність, Божу святість, яка явно проявилася через їхню життєву місію, їхнє мучеництво, ісповідництво, їхнє свідчення перед людьми про Бога.

Тому Христос каже сьогодні до нас: «Якщо ви «Мене визнаєте перед людьми, Я вас визнаю перед Отцем Моїм Небесним. А як ви відречетеся від Мене, своєї Церкви, Божого народу, Я зречуся вас перед Отцем Моїм Небесним».

Сьогодні також, відзначив Глава УГКЦ, є велике свято церковної єдності Української Греко-Католицької Церкви. Бо Синод – це завжди з’єднання, зібрання єпископів з усього світу силою і діянням Духа Святого. «Ми приїхали до вас в лоні Постійного Синоду, який є найвищим органом управління нашої Церкви, аби засвідчити усім вам, що Господь Бог, наша Мати-Церква про вас дбає, вами піклується. Дбає і переживає про вас. Ваша Мати-Церква дбає про вас і про ваших дітей, аби не розчинилися в тому широкому морі чужини, щоб отримати все для того, щоб лишитися собою», – звернувся Глава Церкви до українців, які живуть у Польщі.

«Наша присутність сьогодні між вами, – зауважив Блаженніший Святослав, – є знаком сопричастя Вселенської Церкви, служителем якої Ісус Христос учинив Святійшого Отця Папу Римського. Він є служителем вселенської церковної єдності і сопричастя».

Духовний лідер звернувся із закликом до всіх тих, які народилися в польській державі, є дітьми Українського народу і нашої Церкви, є фундаментами наших церковних структур.

«Хочемо звернутися до вас зі словами вдячності за те, що ви визнали Ісуса Христа, Духа Святого, який живе у вас, – перед людьми, перед місцевою владою, що ви не соромитеся скази Богові і людям, ким ви є. Яких батьків ви є доньки і сини. Дуже прошу вас плекайте своє коріння. Сповняйтеся тою благодаттю, яка сходить на вас у вашій рідній Церкві», – сказав архиєрей.

З окремим словом Глава Церкви звернувся до українців, які сьогодні, на жаль, покидають Україну.

«Кількість наших українців у Польщі сьогодні нараховується мільйонами. Не забувайте, що тут ваша Церква хоче бути разом з вами. У ній ви знайдете розраду, підпору, силу і захист вашої гідності і вашого права. Ми приїхали сюди, аби вам послужити. Але просимо вас, гуртуйтеся довкола своєї Церкви», – попросив Блаженніший Святослав.

«А для тих, хто ще не вирішив, сумнівається, як дальше будувати своє життя, звертаємося до вас, вертайте додому. Україна вас потребує. Здобувайте освіту, навички, усе те, що може дати вам гостинна польська земля, але думайте про Україну, яка сьогодні стікає кров’ю, яка вас дуже потребує», – закликав Глава Церкви.

Попросив пам’ятати слова українського пророка Тараса Шевченка: «...хто матір забуває, того Бог карає. Того люди цураються, у хату не пускають... І немає злому на всій землі безконечній веселого дому».

Архиєрей розповів, що під час цього візиту члени Постійного Синоду намагалися зустрічатися з церковною і світською владою у Польщі. «Робимо все для того, аби вам послужити. Маєте відчути, що за вами стоїть велика Церква і великий народ, синами і доньками яких ви є. Ми сьогодні будемо просити, аби всі святі у небі опікувалися вами», – запевнив Блаженніший Святослав.

Насамкінець владика Володимир зазначив, що коли у 1997 році святий Іван Павло ІІ передавав цей катедральний собор під опіку УГКЦ, то представники Церкви не дуже хотіли його переймати, оскільки думали, що не буде достатньо вірних, аби його заповнили. А зараз, за його словами, вірних повний храм. На Великдень двічі собор був переповнений…

«Сьогодні дякуємо Богові і відчитуємо це як особливе діяння Святого Духа, який керує Церквою і бачить, що буде потрібно», – додав єпископ.

Висловив сподівання, що присутність у храмі Глави Церкви і владик принесе ще більше благодаті для громади.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні