УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Бажаємо, щоб заклик “Прощаємо і просимо прощення” став частиною способу життя кожного українця і поляка!» ‒ Глава УГКЦ

06.12.2017 09:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Часто заклики залишаються тільки на папері. Тому стараюся, щоб українці й поляки зробили все, аби християнський заклик, який збудував і може врятувати об’єднану Європу: «Прощаємо і просимо прощення» ‒ став не лише гарною цитатою текстів і послань, а й частиною сучасних культур, способу життя, думання, діяння кожного українця і кожного поляка!
Зображення 1 / 6 Користуйтеся клавішами для перегляду

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у вівторок, 5 грудня, під час зустрічі з академічною спільнотою та всіма охочими у НУ «Львівська політехніка».

Захід проведений з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» та Народного дому «Просвіта» і є продовженням спілкування з духовними лідерами, започаткованого в університеті кілька років тому. Як раніше анонсували у Львівській політехніці, цього разу діалог Предстоятеля УГКЦ з академічною спільнотою був присвячений 30-річчю проголошення Декларації польсько-українського прощення та примирення.

На початку зустрічі ректор НУ «Львівської політехніки» Юрій Бобало зазначив, що ця подія і бесіда торкнеться сердець талановитої української молоді та всіх присутніх і сприятиме новому утвердженню у вірі. «Сьогодні надзвичайно важливим є проведення зустрічі студентів і викладачів з духовними та інтелектуальними провідниками української нації... Українське суспільство, як і людство загалом, переживає духовну і моральну кризу, яка поглиблюється на тлі соціально-економічних, політичних негараздів та глобалізаційних викликів. Тому вкрай важливим є відкритий діалог із суспільством, а  особливо з молоддю, щодо пошуку орієнтирів і шляхів виходу із цього згубного і безперспективного напрямку й розвитку. Адже лише базована на християнських засадах професійна і суспільна діяльність молодих людей дасть добрий результат в майбутньому для розвитку нашої держави, суспільства та родини», ‒ зазначив ректор університету.

Глава УГКЦ у своєму виступі розповів, що загалом бачить оптимістичну картину майбутнього розвитку України та її взаємин з іншими державами, зокрема з Польщею, адже вірить у світле майбутнє польсько-українських стосунків. «Незважаючи на гострі та пікантні політичні, історичні та релігійні моменти в історії між обома народами, ми маємо завжди йти на зустріч одне одному та шукати те, що нас об’єднує, а не роз’єднує», ‒ сказав Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув особливу увагу на роль святого папи Івана Павла ІІ в одному з етапів будівництва Європи.

«Коли з’їхалися до Рима два єпископати, польський і німецький, він не міг дивитися на польсько-німецькі стосунки без перспективи європейської інтеграції України. Проте він розумів, що поляки й українці вийшли після двох польсько-українських воєн ХХ ст. із взаємними образами, ранами і жертвами з обох боків. І для того щоб зцілити пам’ять українського і польського народів, аби вони могли жити в єдиному і об’єднаному, культурному і християнському просторі, він, як наступник апостола Петра, впровадив нас до примирення», ‒ стверджує очільник УГКЦ.

Також Глава Церкви закликає українську молодь спілкуватися з польською для ще більшого примирення і порозуміння. За його словами, ті виклики, з якими зіштовхуються юні українці, притаманні не лише нашій країні, а й Польщі та Європі. «Сьогодні молодь у Європі почувається маргіналізованою. Бо європейські структури вже так “вичищені”, що молоді там не цікаво, бо там все зроблено. Їй “нудно” у Західній Європі. А в Україні натомість море праці. Українська держава потребує того, щоб хтось закатав рукава і її збудував. І хто ж це зробить, як не ви?! Тому не плекайте ілюзій, що вас там чекають із розкритими обіймами! Ні, там зі своєю молоддю не знають що робити... Тому завойовуйте світ і вчіться», ‒ так окреслив важливу роль і сучасне становище європейської та української молоді Блаженніший Святослав.

Відповідаючи на актуальні для українського суспільства запитання, Глава Церкви також розповів про проблеми процесу еміграції. За його словами, на сьогодні вона є елементом культури, який переживає не тільки Україна, а й багато держав. Оскільки рух людей по світу  провокують не завжди соціально-економічні чинники.

Крім того, Предстоятель УГКЦ підкреслив, що європейські країни (і не тільки) мають великий інтерес у дипломатії, коли їх відвідують представники/делегації УГКЦ. «Наша Церква є дипломатичною у міжнародних відносинах. Ми сьогодні в Україні маємо різні Церкви, яким Бог дав різну можливість послужити для українського питання. Ми маємо велику мережу по всьому світі. У таких зустрічах я почуваюся на передовій інформаційної війни, яка ведеться проти України та Європи. Адже це саме той спосіб, яким ми можемо послужити Україні і показати іншим, чого хочемо. Крім того, це прекрасний спосіб для представників влади різних країн почути звичайних людей, яких ми представляємо», ‒ наостанок підсумував Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що 11-12 жовтня 2017 року в Римі пройшли заходи з відзначення 30-річчя проголошення Декларації польсько-українського прощення та примирення. Центральною подією стало вручення нагороди «Капітули польсько-українського поєднання», якою відзначають особистості та організації, що своєю діяльністю сприяють порозумінню між народами Центральної та Східної Європи. Першу таку нагороду вручено святому папі Івану Павлу ІІ, на могилі якого в соборі Святого Петра 11 жовтня Глава УГКЦ очолив молебень з нагоди 30-річчя першої зустрічі представників Синоду Єпископів УГКЦ та єпископату Польщі, коли власне й була проголошена Декларація прощення та примирення.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело: www.lp.edu.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні