УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у Крехові: «Ми сьогодні дякуємо Богу за 400 років відродження Василіанського чину»

21.05.2017 22:10
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Відродження Василіанського чину 400 років тому було, безперечно, державотворчою, націєтворчою силою, яка завжди просвічувала дорогу нашим людям у, можливо, найглибшій темряві історичного буття. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 21 травня 2017 року під час прощі до крехівського монастиря Святого Миколая.

20-21 травня цього року, як і в попередні роки, з нагоди святкування свята Перенесення мощів святого Миколая з Мир Ликійських до Барі Крехівський монастир, який має його своїм покровителем, вітав численних паломників з усієї України та з-за кордону.

Цього року святкування відбулося в рамках відзначення ювілею 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата.

«Ми зібралися тут, – відзначив Предстоятель Церкви, – у цьому старовинному монастирі, передусім для того, аби споглядати і святкувати присутність між нами великого отця, великого святого Христової Церкви – святого Миколая, Мироликійського чудотворця».

За його словами, постать святого показує нам, що саме святі люди є ті, які творять історію. Саме святі люди є ті, які можуть бути справжніми провідниками свого народу і своєї Церкви. «Тому ми сьогодні славимо святого Миколая і просимо, аби нашій Церкві ніколи не забракло святих, які б творили сучасну історію нашої Церкви і нашого народу», – зазначив проповідник.

У цій прощі, сказав Глава Церкви, ми також хочемо відсвяткувати 400 років відродження старовинного монашества Київської Церкви у Василіанському чині. «За цією глибокою історичною дією стоїть Йосиф Вельямин Рутський – мій великий попередник, який подарував нашій Церкві і відродив те монашество, яке від початків християнства було світлом для нашого народу, просвітило всі кінці Східної Європи світлом Христового Євангелія», – вважає Блаженніший Святослав.

Ми сьогодні, наголосив архиєрей, дякуємо Господу Богу за те, що плодами цього відродження Київського монашества через діло Вельямина Рутського ця монаша спільнота засяяла світлом святості у такий щедрий спосіб. «Цього року ми згадуємо, – продовжив проповідник, – і будемо святкувати 150 років святого священномученика Йосафата Кунцевича, який сьогодні спочиває в базиліці Святого Петра в Римі. Також дякуємо за всіх знаних і незнаних мучеників нашої Церкви, які вийшли з цієї Василіанської спільноти. Ми дякуємо за добрих місіонерів, які на голос доброго пастиря праведного митрополита Андрея Шептицького поїхали в безкраї степи Західної Канади і Північної Америки, у безкраї ліси Бразилії та Аргентини. І завдяки їм, їхній святості наш народ, який силою історичних обставин був рознесений по всій вселеній, не загубився, не втратив своє коріння, тому що завжди мав світло життя».

«Хочу, аби і проща, і ювілейний рік Василіанського чину для кожного з нас, для нашого монашества, для наших богопосвячених чоловічих і жіночих спільнот став Силоамською купіллю, де б усі ми могли вмитися і відродитися», – сказав Глава УГКЦ.

Проповідник також висловив намір молитися і за тих, які в силу людського вибору є провідниками українського народу. «Молитимуся, щоб вони не блукали в темряві і не завели нас у чергову яму, щоби Господь дав нам таких провідників, які є добрими християнами. І які б християнську віру ставили найвище і на перше місце в своєму житті», – побажав українцям Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні