УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Бог кожного з вас любить, поділіться тією любов’ю з іншими, не чекайте чогось взамін, перші щось дайте»

18.02.2016 16:15
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
9
Як нам учитися любити? Відчуваючи себе любленими Богом, мусимо тією любов’ю ділитися з іншими. Над цим роздумував Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у програмі «Вічне» телеканалу «UA:Перший».

Запитаймо себе сьогодні, каже Предстоятель, як нам навчитися любити. «Бо це, можливо, є найбільше, що ми потребуємо навчитися впродовж нашого земного життя. Можливо, це є найбільшою трагедією людини третього тисячоліття, що ми не вміємо любити, але так потребуємо цієї любові», – зауважив духовний лідер греко-католиків.

Глава Церкви навів слова одного із сучасних грецьких богословів про любов, який сказав: «Любов – це спосіб існування життя. Хто любить, той живе. Хто не любить, той уже вмирає». «Сьогодні, – продовжив Блаженніший Святослав, – коли дивимося на те суспільство, в якому живемо, то часом бачимо, що далеко не на любові базується наше спільне життя. Один із древніх мислителів говорив так: homo homini lupus est – людина людині вовк. Якою глибоко нещасною має почуватися людина в такому суспільстві вовків… А з іншого боку, гадаю, зокрема тепер, усе наше українське суспільство втомилося від ненависті, яка часом захлинає нас. І ми шукаємо якогось такого оазису, не скажу, що любові, але хоча б пошани одне до одного. І ще раз справджується в нашому житті – усі ми прагнемо любові. Христос каже, що любов покриває множество гріхів».

«Гадаю, батько і мати знають, що їхня дитина може рости і розвиватися, коли почувається любленою. Той, хто не зазнав любові від своїх батьків, уже виростає глибоко нещасною людиною», – переконує Блаженніший Святослав.

Як нам учитися любити? «Ми, відчуваючи себе любленими Богом, – переконує Глава Церкви, – мусимо тією любов’ю ділитися з іншими. Суттю доброї новини, те, що ми звемо Євангелієм, є проголошення Божої любові до нас. Тому я сьогодні кажу всім вам, хто мене бачить і чує: Бог кожного з вас любить. Поділіться тією любов’ю з іншими. Не чекайте чогось взамін, перші щось дайте: увагу, пошану, добре слово, усмішку, людську солідарність, співчуття і підтримку. І ви побачите, як усе те, що ви роздаєте, у вас почне примножуватися. Ви станете таким каналом любові, яка почне через вас наповнювати вашу сім’ю, ваших рідних і близьких, усе ваше оточення».

«Навчіться сьогодні першого уроку Божої любові, – порадив Предстоятель. – Можливо, спочатку не відповідайте злом на зло. Наступний крок – приглядайтеся до потреб ближніх. І зробіть щось, відповідаючи на їхні потреби простою християнською солідарністю і ділами любові. І тоді, каже святий Августин, ви зможете побачити Бога. Якщо заглянете у своє серце, то побачите в собі якесь джерело, з якого б’є вічне життя».

«Божої любові всім вам. Нехай Господь Бог усіх вас своєю любов’ю і благодаттю щиро благословить», – побажав Блаженніший Святослав усім вірним греко-католикам та людям доброї волі.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні