УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Адресатом послання митрополита Шептицького «Як будувати Рідну хату?» є український народ»

30.10.2015 18:59
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
На моє переконання, адресатом цього послання є український народ, саме громадське суспільство. І це є перший вектор того діалогу, який вів у своїй пастирській діяльності митрополит Андрей Шептицький. Про це сказав у Києві 30 жовтня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час круглого столу «Ідеал нашого національного життя у ХХІ столітті» у рамках тижня праведного митрополита Андрея в Києві.

Хто є адресатом послання «Як будувати Рідну хату?» «Якщо врахуємо, – сказав Предстоятель, – що воно було написано в грудні 1941 року, то, мабуть, це не були органи державної влади. Бо говорити з німецькими окупантами про будівництво рідної хати для українців – нонсенс. Це і не була радянська влада чи якась інша. На моє переконання, адресатом цього послання є український народ, саме громадське суспільство. І це є перший вектор того діалогу, який вів у своїй пастирській діяльності митрополит Андрей Шептицький. Це є той же ж перший співрозмовник, якого завжди маємо ми як Українська Греко-Католицька Церква, яка намагається висловлюватися щодо квестії соціальної – суспільних питань, які турбують сьогодні українське суспільство».

Говорячи також про діалог Церкви з владою, Глава УГКЦ зазначив, що Всеукраїнська рада Церков опрацювала цілу концепцію державно-церковних відносин. «І ця концепція побудована на партнерських стосунках. Однак, коли діє ВРЦіРО, як з боку влади, так і з боку політиків ми відчуваємо постійний рух інструменталізації. Церкву завжди хочуть використати для вузьких цілей та інтересів. Ми це чітко бачили під час останніх місцевих виборів», – зазначив Блаженніший Святослав.

На його думку, така інструменталізація «дуже небезпечна як для самої Церкви, так і для влади, і для всього суспільства». «Тому, – продовжив Глава Церкви, – недаремно митрополит Андрей Шептицький вважав, що такого типу участь Церкви у житті політичного суспільства є однозначно зрадою Христа. Чому? Він вважав, якщо Церква буде цілковито ангажувати себе саме в такі мирські справи, тоді вона сама стане причиною того, що ми сьогодні називаємо «секуляризацією суспільства». Тоді Церква буде усунена з суспільного дискурсу і стане приватною справою. як це сьогодні стається на Заході».

«На нашу думку, Церква сьогодні справді має бути матір’ю і вчителькою свого народу. Вона має виховувати громадянське суспільство. Має плекати те середовище, яке видасть справжніх, чесних, некорумпованих політиків, має навчити, що означає йти до влади», – наголосив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні