УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Бути людиною в нелюдських обставинах – сьогоднішній заповіт для нас від митрополита Андрея», − Глава УГКЦ

03.03.2015 13:03
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
10
Патріарх Йосиф Сліпий, за свідченням його сучасників, коли перед ним поставала складна дилема, ставив собі запитання: «А що на це б сказав митрополит Андрей?» Готуючи Послання на Рік митрополита Андрея Шептицького, ми ставили перед собою те ж запитання. Адже, перебуваючи в обставинах військової агресії, Україна вкотре у своїй історії стає жертвою несправедливого нападника.

Сказав у відеоблозі для «Живого.ТБ» Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

Як відомо, митрополит Андрей Шептицький пережив дві Світові війни. Тому, за словами Глави УГКЦ, добре відчував і розумів те, що діється з душею людини, яка з мирного часу неочікувано занурюється у час воєнного лихоліття. «Про це Митрополит влучно сказав, що під час війни навіть між тими, що не воюють й тими, яких нічого не ділить, нагромаджуються небувалі кількості непорозумінь, спорів, ворожнечі і ненависті. Таким чином, суспільне товариське життя стає «війною всіх проти всіх». Наслідком цього є те, що проста зичливість і християнська любов стає дорожчим товаром, аніж масло та сало», − цитує Предстоятель УГКЦ.

Під час війни людська психіка особлива зранена. Тому, на думку Блаженнішого Святослава, душпастирям та й усім людям важливо плекати християнську любов і милосердя. За його словами, лише в такий спосіб, як навчав митрополит Андрей, можна успішно перебороти ці труднощі.

«Великий Митрополит нам радить не вдаватися до будь-яких актів насильства або непослуху, зберігати розважливість та спокій, єдність та згоду. Він радить нам керуватися розумом, просвіченим вірою, − продовжує Блаженніший Святослав. − Божий Закон має стати правилом нашого життя і нашою метою. Таким чином, це найкраща дорога, в якій ми можемо послужити Батьківщині і для майбутнього нашого народу. Ніякі людські думки і приречення не оправдовують гріха проти Божої Заповіді».

Однак митрополит Андрей застерігає, що можуть «прийти хвилі, в яких нам будуть радити чинити проти нашої совісті і Божого Закону». Але ми повинні завжди чинити, як християни, вірні Божому Законові».

«Бути людиною в нелюдських обставинах – заповіт для нас від митрополита Андрея. На думку Митрополита, християнин може і повинен бути патріотом. Проте його патріотизм не може бути ненавистю і накладати обов’язків, які є супротивні вірі. Це те, що сказав би нам сьогодні Митрополит», − завершив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні