УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Прекрасне завдання на піст – більше усміхатися», – о. Лука Михайлович у «Відкритій Церкві»

12.03.2021 17:46
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
Літургійні тексти Великого посту вже від перших днів говорять про духовну весну, про радість покаяння, щоб ми омили своє лице, щоб ми не були лицемірами і більше усміхалися. Про це сказав духівник УКУ, ієромонах Студійського уставу о. Лука Михайлович у програмі «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні», яка виходить щочетверга о 19:00. Модератором розмови цього разу був о. Тарас Жеплінський.

Лейтмотив Великого посту – шлях до свободи

Лейтмотив Великого посту – піст є шляхом до свободи. Тема свободи і визволення, за словами о. Луки Михайловича, є фоновою для цілої Чотиридесятниці. «Наш шлях у Великому пості спрямований до визволення, бо ми прагнемо визволитися від речей, які нас поневолюють, а відтак і остаточно гублять нашу свободу», – вважає о. Лука.

На його переконання, тим, що остаточно губить нашу свободу, є гріхи і пристрасті.

«В час посту від гріхів і пристрастей ми звільнюємося не самі. Ми прагнемо дати Богові можливість вивільнити нас від них для того, щоб ми могли ввійти у правдиву свободу. Піст потрібен людині для того, щоб вона змогла стати вільною дитиною Божою. Гадаю, Бог, коли споглядає з неба на свободу своїх дітей, дуже цьому радіє», – переконаний духівник УКУ.

Піст не просто звичайна практика

Під час ефіру ієромонах Лука запропонував глядачам текст з книги пророка Ісаї про правдивий піст з точки зору Бога:

«Навіщо мені безліч ваших жертв? – говорить Господь. Я пересичений всепаленнями баранів і ситтю годованих телят. Крови биків, ягнят та козлят я не хочу. Як приходите, щоб з’явитись перед моїм обличчям, то хто від вас вимагає, щоб ви топтали мої двори? Не приносьте більше пустих дарів! Кадило стало осоружним для мене. Нових місяців, субот і скликання сходин я не можу стерпіти: беззаконня разом з урочистим зібранням… Вони для мене стали тягарем, вони мені незносні. Коли ви простягаєте руки ваші, я відвертаю від вас мої очі. Навіть коли помножуєте молитви ваші, я їх не чую. Руки ваші повні крови. Обмийтеся, станьте чистими; усуньте з-перед моїх очей нікчемні ваші вчинки; перестаньте чинити зло! Навчітеся добро чинити; шукайте правди, захищайте пригнобленого, обороняйте сироту, заступайтеся за вдову!» (Іс. 1, 11-17).

«Піст не може бути зведеним до звичайної практики», – зазначив ієрм. Лука.

На його переконання, слід об’ємніше дивитися на піст – на його соціальний вимір, який гармонізує. Зокрема, у час посту слід працювати над гармонією в родинних стосунках: «Жодна релігійна практика не може стати аргументом, який руйнує стосунки в родині. Людина, яка постить, не може маргіналізуватися чи озлоблюватися. Піст нас закликає до глибокого осмислення, щоб ми відкрилися до іншої людини і побачили знедоленого. Бог через пророка Ісаю каже людям фундаментальні речі, що Він переповнений молитвами і ситий жертвами».

Отець Лука закликав вірних перечитувати протягом посту пророка Ісаю і роздумувати над цими біблійними текстами. «У ньому є всі відповіді на запитання щодо посту», – зазначив він.

Завдання на піст – більше усміхатися

«Людина, яка вступає у Великий піст, – зауважив отець Лука Михайлович, – значною мірою є надламаною. Вона переживає біль за втраченим, подібно до Адама, який сидить вигнаний при воротах раю. Нам в житті постійно чогось бракує. Ми хочемо повернутися до первісної реальності, якою є рай».

Як зазначив духівник УКУ, рухаючись шляхом Великого посту, ми досягаємо часу Воскресіння.

«Наші тексти вже в перші дні говорять про весну покаяння, про радість покаяння, щоб ми омили своє лице, щоб ми не були лицемірами і більше посміхалися, – зазначив священник і підкреслив: – Прекрасне завдання для нас на піст – більше усміхатися. Коли бачимо засмучену людину, усміхнімося їй. Це й мала аскетика».

Важливо не просто виконати обряд прощення, а справді примиритися

Вже цієї неділі, 14 березня, ми стоятимемо на порозі Великого посту, у який ввійдемо літургійним Чином прощення. В ефірі програми о. Лука наголосив на тому, що прощення є дуже важливим елементом духовного життя християн, однак водночас перестеріг перед заскорузлістю самого обряду.

«Зателефонуйте або зустріньтеся з людиною, з якою у вас не все гаразд у стосунках. Виконати обряд – добре, але найважливіше – насправді примиритися», – наголосив священник.

«Шукайте можливості слухати своє серце, прислухайтеся до Божого голосу, який не перестає до нас промовляти», – побажав о. Лука Михайлович глядачам напередодні Великого посту.

Зазначимо, що програма «Відкрита Церква» виходить у прямому ефірі на каналах «Живого телебачення» в ютубі та у фейсбуку щочетверга о 19:00. Темою наступної передачі буде милостиня і конкретні приклади соціального служіння УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні