УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Римі вшанували пам’ять Героїв бою під Крутами

29.01.2021 11:15
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Щороку 29 січня свідомі громадяни в Україні та українці, які проживають за кордоном, вшановують пам’ять Героїв бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року і став прикладом патріотизму та жертовної любові до України.

З огляду на те, що для багатьох українців, які працюють в Римі та в околицях італійської столиці, саме четвер є вихідним днем, ця нагода була використана, щоб напередодні пам’ятної події, 103-ї річниці бою під Крутами, вшанувати воїнів Української Народної Республіки, які віддали своє життя за незалежність Батьківщини в боротьбі з російсько-більшовицькими агресорами.

Божественну Літургію та Панахиду за Героями Крут у четвер, 28 січня 2021 року, в катедральному храмі Святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі очолив преосвященний владика Діонісій Ляхович, апостольський екзарх для українців-католиків візантійського обряду, що проживають в Італії. Із ним співслужив ієрей Тарас Остафіїв, парох Української парафії святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі, ієрей Петро Голіней, канцлер Апостольського екзархату для українців-католиків в Італії, та ієромонах Андрій Глабше, Т. І.

У поминальних богослужіннях взяли участь також представники Посольства України в Італійській Республіці, у Республіці Мальта та в Республіці Сан Марино (за сумісництвом): радник Посольства України в Італії пан Ярослав Мошкола, аташе з питань оборони пан Володимир Скаб, військовий аташе пан Роман Святелик і третій секретар Посольства пані Євгенія Волощенко.

Звертаючись до присутніх на богослужінні, владика Діонісій коротко розповів про героїчний подвиг військового загону Української Народної Республіки під Крутами та його історичне значення.

«Війна — це диявольська справа. Божа справа — це любов. Заповідь Божа така: „Не вбивай!“. Навіть більше, Ісус нам залишив заповідь любові: „Щоб ви любили один одного, як я вас полюбив!“ […] Ми можемо собі ставити питання, як можна любити ворога на війні? […] Проте любов може діяти на війні. Якщо на мене ворог нападає і хоче мене вбити, я можу себе не захищати? Якщо ворог нападає на мого брата, тоді не можу бути байдужим. З любові до мого брата, я буду його захищати, навіть завдаючи йому [ворогові] смерть. Так само якщо ворог нападає на мою країну, я маю обов’язок її захищати. Не можу бути дезертиром! А під Крутами — це геройство, і вияв найбільшої любові», — підсумував єпископ.

Після завершення Божественної Літургії владика Діонісій разом зі співслужителями, представниками дипломатичного корпусу і присутніми на молитві парафіянами молилися Панахиду за Героями Крут, після завершення якої Оксана Іванюк прочитала відому поезію Павла Тичини — «Пам’яті тридцяти».

Довідка

У бою під Крутами 4-тисячному підрозділу російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова протистояв загін із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» під командуванням Аверкія Гончаренка, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу воєнну перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Української парафії в Римі

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні