УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Владика Йосиф Мілян: «Молодь захоплювала Любомира Гузара, тому УГКЦ отримала молодого Главу Церкви»

09.10.2020 09:27
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Свідчення, що молодь захоплювала Блаженнішого Любомира, було і в тому, що він, вже коли передав владу теплою рукою, безнастанно зустрічався з молоддю, тобто його запрошували різні наукові та навчальні установи, інститути, університети всієї України. І він їздив.

Такими спогадами про Блаженнішого Любомира Гузара поділився владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у проєкті «Сім штрихів до портрета Блаженнішого Любомира Гузара».

Єпископ поділився, що Блаженніший Любомир був зацікавлений у розвитку молодіжного апостоляту. Як стверджує владика Йосиф про особисте зростання як голови Патріаршої комісії у справах молоді, воно відбувалося разом із Блаженнішим Любомиром, який «мав на оці справу молодіжної політики».

«Я пригадую, ми в 2007 році готували чергову сесію Патріаршого Собору на тему «Молодь у Церкві третього тисячоліття», і я знаю, як він був зацікавлений цією тематикою, як він пробував допомогти в організації, брав участь у сесіях», – згадує владика Йосиф.

За словами єпископа, йому було непросто. Він ішов коридорами університетів, піднімався сходами, докладаючи великих зусиль, бо не бачив тих сходів, не бачив тих молодих людей, але відчував їх серцем, умів їх захопити, потрапити на одну хвилю з молодими людьми, відповісти на їх запити, говорити їх мовою молоді у свої вісімдесят. І це неабияке мистецтво.

«Блаженніший часто говорив, – пригадує владика Йосиф, – Церква завжди молода. І будь-який провідник Церкви, незважаючи на свій вік, розуміючи, що Церква завжди молода, мусить бути у тренді молодіжного духу, бо Святий Дух відновлює, як казав святий Іван Павло ІІ, обличчя землі, – цієї землі. Церква молода, бо завжди її наповнюють немовлята, бо через ласку Святого Духа – усе нові і нові ідеї».

«Церква є за духом молодою, і потребує молодих за духом священників, потребує молодих єпископів, потребує – і ми його маємо – молодого Патріарха, який справді впевнено, світло і твердо ступає, доробляючи ще не дописані штрихи портрета Глави Церкви, що їх не встиг зробити ще за свого життя Блаженніший Любомир, якому дяка за його служіння. Синівська дяка і вічна пам'ять!» – додав єпископ.

Довідка

Проєкт «Сім штрихів до портрета»:

1. Про розбудову УГКЦ та зміцнення Церкви в Україні.
Автор: Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Отець і Глава УГКЦ.

2. Про наближеність Блаженнішого Любомира Гузара до патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького.
Автор: архиєпископ і митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, президент Українського католицького університету.

3. Співпраця з молоддю — зустрічі з молоддю, звернення, діалоги.
Автор: владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

4. Бути людиною! Простота, людськість та мудрість Блаженнішого Любомира Гузара.
Автор: владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

5. Духовне батьківство — про рідних та родину.
Автор: п. Марія Рипан, племінниця Блаженнішого Любомира Гузара.

6. Екуменічна діяльність Блаженнішого Любомира Гузара.
Автор: о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин.

7. Перебування Блаженнішого Любомира Гузара у Вінниці в 2012 році.
Автор: о. Григорій Рогацький, Згромадження Воплоченого Слова, настоятель храму Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні