УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у cвято Зіслання Святого Духа висвятив нового єпископа для Австралії, Нової Зеландії та країн Океанії Миколу Бичка

07.06.2020 16:54
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у свято П’ятдесятниці здійснив Чин архиєрейської хіротонії правлячого єпископа єпархії Святих апостолів Петра і Павла в Мельбурні (Австралія) Миколи Бичка для українців Австралії, Нової Зеландії, та країн Океанії.

Під час проповіді до вірних Предстоятель відзначив важливість свята Зішестя Святого Духа. «Сьогодні Христова Церква, – сказав проповідник, – святкує одне з найбільших наших свят. Властиво, Церква святкує свій день народження. Ми вітаємо нині голосом серця нашої молитви між нами, дякуємо нашому Триєдиному Богові за прихід до нас Святого і Животворного Духа. Сьогодні ми святкуємо день П’ятдесятниці».

Про цей день повчав своїх апостолів наш Спаситель Ісус Христос. «Сьогодні все сотворіння, зокрема людину, сповнює присутність Третьої Особи Пресвятої Тройці – Святого Духа, який оживлює, надає сили, надає нового обличчя, чинить нове створення з усім тим, що свого часу привів Господь від небуття до буття», – розповів Блаженніший Святослав.

Немає духовного життя, наголошує архиєрей, немає повноцінного повнокровного життя людини без присутності сили і діяння Святого Духа. Немає святості, яка б не була виявом присутності, зокрема в людині, того єдиного Святого, яким є наш Триєдиний Бог.

Святий Іларій каже, що Дух Святий є начебто контактом людини з Богом. «Бо якщо немає контакту з джерелом живлення, – вважає Предстоятель Церкви, – усе завмирає. Навіть сьогодні в сучасному світі, якщо немає контакту, людство зупиняється. Для того щоб пояснити людині, як можна не зупинитися, не попасти в розпуку темряви, цей отець Церкви каже: Дух Святий є іскрою життя, контактом, який оживлює, дає нове життя, оптимізм, нову енергію кожній і кожному, який відкриває своє серце до того дивного гостя людської душі».

Іларій продовжує: не може людина бути собою без Духа Святого, так само як око не може бачити без світла, вухо не може чути слова без звуку…. «Дух Святий є тим світлом, який дає нам можливість зрозуміти і побачити в усій красі, в усіх кольорах, в усій глибині той світ, в якому живемо і пізнати Бога, що відкривається. Не має людина смаку, запаху життя, якщо у ній не спочиває Дух Святий», – зауважив Глава Церкви.

Ця П’ятдесятниця для нашої Церкви є особливою. За словами Блаженнішого Святослава, сьогодні із Зішестям Святого Духа і силою благодаті краса Української Греко-Католицької Церкви об’являється по-особливому. Ми щойно бачили, як Дух Святий об’явив нам нового завідателя архиєрейської благодаті, як про нього ми чули в молитвах архиєрейської хіротонії.

«Ми довго його шукали, – поділився Предстоятель, – у лоні нашого Синоду, у лоні різних спільнот. Ми довго шукали нового єпископа для українців в Австралії. Ми дякуємо, що силою і діянням Святого Духа сьогодні, у свято П’ятдесятниці, Господь його помазав. Цього дня виявляється, ким є Греко-Католицька Церква. Та Церква, яка пішла зі своїм народом аж до країв землі. Але, розпорошена по всьому світі, вона є єдиною, об’єднаною».

Як у день П’ятдесятниці, вважає Глава УГКЦ, апостоли заговорили різними мовами, сьогодні наша Церква говорить різними мовами, проповідуючи величні діла Божі, проголошуючи те саме Христове Євангеліє. «В Австралії – англійською, у Бразилії – португальською, в Аргентині – іспанською… Так можна довго перелічувати. Думаю, виявів присутності Духа Святого в нашій Церкві буде помножуватися. Нещодавно мені сказали, що в Сингапурі за Отця і Главу нашої Церкви моляться їхньою мовою», – додав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви подякував новому владиці за те, що він пішов на повний контакт з Богом, відкрив своє серце і дав себе повести Духові Святому. «Дивіться, владико, навіть день вашої хіротонії вказав вам Господь Бог. Ми шукали того дня. Через пандемію мусили його змінити. І кращого дня, ніж у свято П’ятдесятниці, важко собі обрати. Сьогодні вас Господь Бог зробив дароносним єпископом, якого посилає до Австралії, Нової Зеландії і країн Океанії, щоб обновити благодаттю там нашу Церкву, нашу громади, бути світлом надії на майбутнє для наших людей», – сказав архиєрей до владики Миколи Бичка. Він побажав новому єпископу мати здатність увійти в культуру Австралії, втілитися в неї, навчитися думати як люди, які там живуть, і водночас наповнити їхнє життя Божим Словом.

Блаженніший Святослав сказав, що сьогодні вся Церква тішиться і дякує Богу за дар нового єпископа. Але особливо тішиться спільнота УГКЦ, до якої, дасть Господь Бог, владика свого часу зможе вирушити. «Дух Святий нам хоче сказати сьогодні: не бійтеся, пандемія раніше чи пізніше закінчиться. Смерть, розпука, хвороба ніколи не мають останнього слова в житті людини. Ми знаємо і переконані, що кордони знову відкриються і новий Христовий апостол прибуде до свого єпископського осідку. А до всіх нас сьогодні звертається Господь Бог: живіть духовним життям, справжнім духовним життям, не шукайте його деінде, бо нічого духовного і святого без Духа Святого, якого носить у собі Христова Церква, людині не подасться», – наголосив Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні