УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Дякуємо вам за служіння!» – владика Богдан до захисників України

15.10.2018 19:05
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
«Діва днесь предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу». У цих словах свята Церква передає глибинний зміст нинішнього свята і одночасно дає нам важливу науку для християнського життя. Ми сьогодні відзначаємо також державне свято - День захисника України. У світлі віри кожен християнин, кожен Христовий учень покликаний бути захисником, покровителем тих, хто є в нужді, хто знедолений, хто переживає загрозу тілесну чи духовну. Це випливає із найголовнішої заповіді нашої святої віри, із заповіді любові.
Зображення 1 / 7 Користуйтеся клавішами для перегляду

Про це 14 жовтня 2018 року говорив владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, під час храмового свята Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у Пирогові.

Цього дня в місцевій парафії відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан у співслужінні з владикою Едвардом (Дахером), Митрополитом архиєпархії Тріполлі в Лівані, а також із духовенством Київської архиєпархії: о. Романом Ільницьким, настоятелем цієї парафії, о. Ігорем Яцівим, о. Андрієм Хім’яком, о. Миколою Семенишиним та о. Андрієм Боднаруком. Спів і прислугу під час Літургії провадили студенти Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

Варто зауважити, що військовослужбовці Національної гвардії України та курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації взяли участь у спільній молитві разом зі своїми військовими капеланами - о. Валерієм Громом та о. Миколою Мединським.

У своєму слові до вірних владика Богдан сказав: «Покров Богородиці святкуємо не як подію, яка давно минула, канула в небуття та увійшла в історичні архіви. Оце «днесь» пригадує нам, що покров Богородиці діє щодня. Сьогодні Богородиця є з нами та до кінця віку Вона буде в житті своїх улюблених дітей. Вона є особливо присутня і покриває нас своїм покровом тоді, коли ми переживаємо якісь випробування, труднощі, страждання і хрести».

Говорячи про День захисника України, владика Богдан зауважив, що стосовно наших воїнів ми залишаємося у потрійному боргу. «Ідеться передусім про борг вдячності. Не лише сьогодні, у День захисника України, але щоразу, коли стрінемо наших воїнів, із наших уст нехай прозвучать прості, але щирі слова: "Дякуємо вам за служіння!" Другим нашим боргом перед захисниками є борг молитви, і то щоденної. Наша молитва за них нехай стане джерелом їхньої сили і мужності та захистом перед видимими і невидимими ворогами. А третій борг – це виконати свій обов'язок перед Батьківщиною і власним народом на тому місці, де Боже Провидіння нас поставило, щоб ми не змарнували всередині країни всього того, що наші захисники ціною власного здоров'я, а часом і життя, захищають на фронті», – пояснив архиєрей.

Після Літургії всі процесійно вийшли на подвір’я храму, де здійснили Чин малого освячення води, а також Чин віддання українського війська під покров Пресвятої Богородиці.

Опісля владика Богдан урочисто відкрив святковий концерт з нагоди Дня захисника України. Звертаючись до присутніх, архиєрей наголосив на важливості бути вдячними Богу та військовим за цей мирний і благодатний день.

«Нехай наша вдячність полине до госпіталів, де лікуються наші солдати, нехай наша вдячність і низький поклін полине до родин, які оплакують втрату наших рідних. Вони є наші, не чужі, бо вони за нас віддали своє життя. Про це ми не сміємо ніколи забувати, про це ми маємо нагадувати собі та своїм внукам. Ми маємо виховувати наших дітей так, щоб вони знали, кому вони завдячують мирним небом над головою і своїм майбутнім», – закликав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Фото: о. Валерій Гром

Прес-служба Київської архиєпархії
за матеріалами медіа-центру КТДС імені архангела Гавриїла 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні