УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Текст книги «Два Царства» сумнівного походження…» – Ліліана Гентош

06.11.2016 23:29
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
6
Книга «Два Царства» є нібито виданням рукописного документа. Його упорядники о. Пелехатий і професор Осадчий стверджують, що це рукопис владики Григорія Хомишина, єпископа Станіславівського УГКЦ. На жаль, ствердно не можна сказати, чи цей текст є авторства єпископа, бо він не був депонований в архів, тобто не пройшов процесу автентифікації.

Розповіла історик Ліліана Гентош, дослідниця життя і служіння митрополита Андрея Шептицького, розмірковуючи про контраверсійну книгу «Два Царства» у програмі «ВІДКРИТА ЦЕРКВА. ДІАЛОГИ» на Живому ТБ.

Авторство владики Хомишина цього документа не можна ані стверджувати, ані заперечувати. У книзі немає початку документа і стверджується, що єпископ писав його до війни. «Біля цього постає багато запитань. Абсолютно невірогідною виглядає версія з переховуванням документа, який раптом у 2016 році представили, коли Церква більше ніж 25 років тому вийшла з підпілля. Чому його не оприлюднили раніше, коли йшов процес беатифікації владики Григорія Хомишина? Чому там згадується владика Софрон Дмитерко, який нібито цей рукопис приховував? Сумнівним є походження документа, а для науковця питання автентичності джерела є принциповим», – розповіла вона.

Як проаналізувала історик, з тексту документа виглядає, що він написаний поспіхом і в емоційному стані напруги. Крім цього, текст не редагований. «Я б ніколи не покликалася на нього як на джерело, подібно, як не можна покладатися на документи спецслужб НКВД, бо їх писали під тиском. Тому цей документ сумнівний за походженням», – додала вона.

У документі нібито простежується точка зору єпископа Хомишина, яка розбіжна із поглядами митрополита Андруя. «Ця думка висловлена в крайній формі зневаги до митрополита, Апостольського престолу, Конгрегації Східних Церков. Якщо владика його і писав, то в екстремальних умовах. І це насторожує. Цей текст потребує аналізу», – розповіла дослідниця.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні