УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Дослідниця життя митрополита Андрея Шептицького: «Існують документи, які свідчать про вміння митрополита полагоджувати конфліктні ситуації»

04.11.2016 09:46
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
У найбільшому секретному архіві Ватикану зберігаються документи й листування єпископів, зокрема й митрополита Андрея. Вони є надзвичайно цікавими і їх можна умовно поділити на офіційні і «менш офіційні». Ці«менш офіційні» документи є цікавішими, бо показують динаміку. Найцікавіше - це листування з нунціями, дипломатичними представниками Апостольської столиці в конкретній державі.

Розповіла п. Ліліана Гентош, дослідниця життя митрополита Андрея, кандидат історичних наук, науковий працівник Інституту історичних досліджень ЛНУ імені І. Франка, у програмі «ВІДКРИТА ЦЕРКВА. ДІАЛОГИ» на Живому ТБ.

«Листи митрополита Андрея є дуже інформативними та цікавими, написані майже завжди французькою мовою. Вони дають уявлення про внутрішнє життя Церкви, систему прийняття рішень», – сказала п. Гентош.

За словами історика, ці документи характеризують найперше митрополита Андрея як адміністратора і Главу Церкви та людину, яка вирішувала багато питань, навіть фінансово-економічного характеру. Є документи, які свідчать про його сильні сторони характеру, зокрема вміння полагоджувати конфліктні ситуації.

«Зокрема, є документи, в яких він посідає надзвичайно рішучу позицію, яка не завжди подобалася Римській курії. У тих ситуаціях він обстоював найперше добро УГКЦ та пастви. Він міг бути безкомпромісним», – пояснила дослідниця.  

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні