УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У соборі Святого Патріка в Нью-Йорку відслужили панахиду за полеглих під час російської війни проти України

14.06.2022 09:52
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
11 червня у соборі Святого Патріка в Нью-Йорку відслужили панахиду за полеглих під час російської війни проти України. Архидієцезія Нью-Йорка та Філадельфійська архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви організували цю екуменічну панахиду спільно.

Архиєпископ Нью-Йорка кардинал Тімоті Долан, архиєпископ-митрополит Борис Ґудзяк разом із єпископом Коптської православної єпархії Нью-Йорка та Нової Англії Давидом та єпископом Едмундом Валеном, помічником архидієцезії Нью-Йорка, помолилися за мир і справедливість в Україні та упокій жертв російської навали разом із християнами різних конфесій та всіма людьми доброї волі. На молитві також були посол України при ООН Сергій Кислиця, генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов та представник Грецької Православної Церкви Америки о. Ніколас Казарін.

Кардинал Долан, вітаючи людей, які прийшли помолитися в собор Святого Патріка, зокрема зазначив: «Це місце, де збирається Божий народ. Іноді з усмішками, іноді зі сльозами, як сьогодні, коли ми згадуємо жертв російського вторгнення в Україну».

Панахиду супроводжував співом український хор «Думка» Нью-Йорка під керівництвом Василя Гречинського. На спільну молитву прийшли представники християнських, єврейських та мусульманських груп, а також лідери української спільноти.

«Ми прийшли, щоб супроводжувати молитвою тих, хто загинув: і тих, хто віддав добровільно своє життя, і невинних, у життя кого відібрали», – зазначив у своєму зверненні митрополит Борис. Він додав, що ця молитва – це не молитва смерті, а молитва життя. «Ми співаємо "Вічная пам’ять" із сумом, пам'ятаючи про зло трагедії вбивства, але також із великою надією та довірою». Він підкреслив, що люди, які сьогодні жертвують своїм життям в Україні, дають світові урок вічності. «Ми переживаємо смерть і втрати разом, тому що віримо в життя, і ми глибоко віримо в те, що Бог хоче, щоб ми жили вічно. Коли не боїмося смерті, коли знаємо Божу благодать, коли живемо під Його благословенням, коли усвідомлюємо власну гідність, тоді і починаємо жити вічно», – сказав архиєпископ.

Представник України при ООН Сергій Кислиця у своєму короткому виступі поділився болем щодо ціни, яку платять українці за своє право на існування. «У час, коли ми сьогодні тут разом зібралися, саме в цей момент на довгій лінії українсько-російського фронту тривають запеклі бої. Наші воїни борються з жорстоким ворогом. Ворог, який прийшов убити, знищити, вкрасти та принизити. Ворог, який не робить різниці між військовими та цивільними. Ворог, який не вважає себе зв’язаним жодними нормами чи правилами», – зазначив посол. Він зауважив, що кількість втрат серед українських військовослужбовців жахлива. Щодня в боях гине близько сотні українських бійців і пів тисячі зазнають поранень.

«Під час нашої короткої молитви від того жорстокого вторгнення росії загинуло або померло від поранень від 10 до 20 осіб, ще 60 людей були покалічені», – додав митрополит Борис. Він подякував кардиналу Долану за особливий провід та візит в Україну, американським католицьким благодійним організаціям за допомогу українцям та американським католикам, які, за його приблизними підрахунками, пожертвували 100 000 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні. Однак і митрополит, і посол Кислиця відзначили, що боротьба українського народу триває, а важка праця лише починається.

Фоторепортаж з панахиди – тут.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Філадельфійської архиєпархії

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні