УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Питанням екології сьогодні повинен цікавитися кожен батько, вчитель і священник», – Глава УГКЦ в університеті нафти і газу

14.12.2021 18:09
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Сьогодні питання екології – це вже не лише питання теорії та підручників, але виживання людини в сучасному світі. Тому цим питанням нині повинен глибоко цікавитися не тільки науковець, а й кожен батько, вчитель, священник, відповідальний державний діяч і кожна людина, яка хоче передати майбутнім поколінням кращий світ. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

В межах відвідин Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу  Блаженніший Святослав взяв участь у відкритому засіданні ректорату.

У своєму слові до академічної спільноти Глава Церкви зауважив, що цей університет є не просто навчальним закладом, але й унікальним центром наукової праці, середовищем, яке пропонує не тільки Україні, але цілому людству способи розв’язання найбільш болючих питань.

Сьогодні, за словами Блаженнішого Святослава, в центрі уваги людства, яке «входить у третє тисячоліття», стоїть питання збереження довкілля.

З цим питанням пов’язані декілька нерозв’язаних проблем: пошук нових джерел, енергоносіїв для життєдіяльності людини та розв’язання глобальної екологічної кризи. «Без вирішення цих проблем існування сучасного людства є під загрозою. І ці дві проблеми пов’язані між собою. Адже бачимо, що нині енергоносії перетворюються на інструмент війни, шантажу. Тому пошук альтернативних джерел енергії, які б не вичерпувалися і давали людині можливість не нищити навколишнє середовище, є дуже важливим», – вважає Глава УГКЦ.

Ці проблеми, переконаний він, мають не лише економічний, політичний і технологічний аспект, але й етичний, моральний і духовний. Це питання людини, адже саме людина є причиною, а відтак і жертвою екологічної глобальної кризи.

«Сьогодні питання екології – це вже не лише питання теорії та підручників, але виживання людини в сучасному світі. Тому цим питанням нині повинен глибоко цікавитися не тільки науковець, але й кожен батько і мати, вчитель і священник, відповідальний державний діяч і кожна людина, яка хоче передати майбутнім поколінням кращий світ», – наголосив Глава УГКЦ.

«Коли я почув, що наукова спільнота університету нафти і газу шукає альтернативних джерел енергії, що тут є дві кафедри, присвячені питанню екології, то зрозумів, що ці люди є світлом, яке виходить з Прикарпаття і сяє на всю Україну. За цей науковий пошук, за викладацьку і виховну діяльність у галузі етики довкілля – сердечна подяка», – додав він.

Відтак Глава Церкви пригадав кілька важливих подій, організованих Католицькою Церквою, які пов'язані із захистом довкілля, щоб академічна спільнота змогла побачити спільні точки дотику для співпраці з Церквою у цьому контексті.

Перше – це доленосна енцикліка Папи Франциска «Славен будь!», яка є першим віровчительним документом, що присвячений питанню етики екології в сучасному світі. Як пояснив Блаженніший Святослав, у цьому документі Папа робить екологію елементом вчення християнської моралі. В енцикліці, за його словами, є декілька ключових понять, які «мають вивчатися у всіх катехитичних школах при кожній парафії».

Насамперед, Папа говорить про сталий розвиток. «Йдеться про такий розвиток цивілізації, який би наша земля – Боже творіння – могла витримати. І тут, в понятті сталого розвитку ми, християни, відкриваємо біблійну істину про Бога Творця, який в особливий спосіб створив людину і дав їй особливе завдання у створеному світі – дотворити світ, управляти ним, розвинути весь свій потенціал», – пояснив Глава Церкви.

Інша істина, на яку вказує Папа Франциск, – екологічний гріх. Вчення про екологічний гріх, додав Блаженніший Святослав, також дуже активно розвиває і пояснює людству Вселенський патріарх Варфоломій.

Крім того, Папа Франциск проголосив необхідність екологічного навернення, згідно якого цілковита зміна відношення людини до природи має бути частиною душпастирства Церкви.

Друга знаменна подія, пов’язана з питанням екології, на яку вказав Блаженніший Святослав у своєму слові, – спільна відозва до людства трьох християнських світових лідерів: Папи Франциска, Патріарха Варфоломія і архиєпископа Кентерберійського.

Глава УГКЦ також пригадав, що Архиєрейський Синод УГКЦ в Україні нещодавно видав послання щодо екологічної ситуації в Україні, в якому українські владики намагаються аплікувати розв’язання світових проблем на українську дійсність.

Відтак Блаженніший Святослав запропонував кілька ідей для співпраці між Церквою та Івано-Франківським університетом нафти і газу.

На завершення свого слова Глава УГКЦ подякував всій науковій спільноті за відкритість до діалогу і співпраці й додав: «Я сьогодні зрозумів, що нам заважає мати свій газ і не купувати чужий. Це – наш власний гріх і наше недбальство. Давайте будемо виховувати морально-стійких, професійно налаштованих працівників, політиків, державних діячів, щоб наша Україна, яка потребує переоснащення, була країною Прометея».

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні