УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Десятки тисяч прочан з усієї України і світу взяли участь у цьогорічній прощі до Зарваниці

18.07.2021 16:16
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Загальнонаціональна проща до Зарваницької чудотворної ікони Матері Божої завершилася сьогодні Архиєрейською Божественно Літургією, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Цього року Зарваниця прийняла десятки тисяч прочан з усієї України і світу. Цьогорічна проща до «Українського Єрусалиму» присвячена 425-річчю проголошення Берестейської унії та молитві за мир в Україні.

Серед учасників цьогорічної прощі – єпископи Синоду Єпископів УГКЦ: архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, опікун Марійського духовного центру у Зарваниці Василь Семенюк; архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк; архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин; єпископ Стемфордської єпархії у США Павло Хомницький; єпископ Сокальсько-Жовківський Михайло Колтун; єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз; єпископ Стрийський Тарас Сеньків; єпископ Коломийський Василь Івасюк; єпископ Бучацький Дмитро Григорак; єпископ Чернівецький Йосафат Мощич; єпископ Кам’янець-Подільський Іван Кулик; екзарх Луцький Йосафат Говера; екзарх Харківський Василь Тучапець; екзарх Одеський Михайло Буній; єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян і єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Степан Сус; єпископ-помічник Стрийської єпархії Богдан Машишин; єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза.

Прочани цьогорічної прощі до Зарваниці – учасники велопрощі Ченстохова – Зарваниця, групи прочан з єпархій з усієї України, піше паломництво деяких груп тривало майже тиждень. Серед гостей прощі – п’ятий президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною.

Відзначення 425-ліття Берестейської унії, яка ліквідувала розкол між західним та східним християнством, є особливим для УГКЦ як Київської Церкви, яка несе в собі пам’ять єдиної неподіленої Церкви.   

«Ця проща має особливу посвяту, – підкреслив у проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. – Хочемо особливо подякувати Господу за подію, яка відбулася у Бересті (нині в Бресті, у Білорусі) 425 років тому. Наша Церква має тисячолітню історію, а 425 років тому її Київська митрополія відновила життєдайну єдність Київської Церкви із наслідником апостола Петра у Римі. Це та єдність, у якій ми були хрещені і яка існувала до поділу між Сходом і Заходом за часів рівноапостольного князя Володимира».

На завершення Літургії за активну громадсько-суспільну позицію щодо плекання християнських цінностей та протистояння злу, за активну діяльність як сенатора Українського католицького університету, за жертовне служіння та активну підтримку багатьох проєктів УГКЦ, за приклад доброго християнського життя та активного мирянського служіння пана Миколу Кмітя було нагороджено Орденом митрополита Андрея Шептицького.

Напередодні, у суботу, у рамках прощі до Зарваниці відбулася зустріч Блаженнішого Святослава з молоддю. Це була уже десята така зустріч, під час якої Глава УГКЦ має нагоду звернутися до молодих людей зі своїм пастирським словом та відповісти на їхні запитання.

Також у суботу відбувся традиційний похід зі свічками від парафіяльного храму до місця об’явлення Діви Марії, де було відслужено Молебень до Пресвятої Богородиці за мир в Україні та припинення пандемії. Вночі в Зарваниці проходили нічні чування.

***

Загальнонаціональна проща до Зарваницької чудотворної ікони Матері Божої щороку відбувається в неділю після свята Верховних апостолів Петра і Павла. Десятки тисяч вірних із різних куточків України і світу вирушають у паломництво, щоб випросити духовних благодатей.

Минулого року, у зв'язку з пандемію коронавірусу, в УГКЦ були змушені скасувати всі велелюдні прощі. Тому проща до Зарваниці у 2020 році відбулася онлайн. А цього року Зарваниця знову радо приймала всіх паломників.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні