УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Навчімся любити Бога і ближнього! Бо хто вміє любити, той вміє розуміти», – Блаженніший Святослав до молоді в Зарваниці

17.07.2021 20:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Сьогодні дякуймо, що Бог і Богородиця вкотре привели нас до Зарваниці і подарували нам великий скарб нашої особистої живої зустрічі, яка нам так потрібна, щоб відчути себе єдиною родиною, єдиною спільнотою дітей Божих, єдиною Церквою.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час зустрічі з молоддю в рамках загальнонаціональної прощі до чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої.

«Я щасливий, що можу сьогодні всіх вас бачити. Дякуймо Богу, що можемо сьогодні бути разом, бачитися і спілкуватися. Попри всі труднощі ми відчуваємо, що Господь є дуже близько, особливо Він є найближче до нас, коли нам є найважче», – сказав на початку свого слова до молоді Глава Церкви.  

Відтак він закликав згадати в молитвах усіх, хто помер від пандемії. Особливо прохав молитися за медичних працівників, які віддають життя, щоб порятувати хворих.

«Особисто хочу помолитися за кожного з ваших близьких, рідних, знайомих, усіх, кого хвороба забрала у вічність. Нехай Божа втіха буде сьогодні серед нас. Нехай вони на небі єднаються з нами у прощі до Зарваниці. Особливо хочемо згадати в молитві наших воїнів, бо, крім бича коронавірусу, бич війни продовжує тяжко вдаряти по тілі нашого народу і нашої Церкви», – зазначив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

«Приносимо сьогодні дві відкриті рани нашого народу – війну і пандемію – перед оздоровлюючі очі нашої Матінки, Пресвятої Богородиці, прославленої в Зарваницькій іконі, і просимо Її, щоб Вона разом з нами наші болі, але теж радощі принесла до Небесного Отця», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

Також Блаженніший Святослав привітав молодь, яка, за його словами, не злякавшись спеки й натираючи мозолі, прийшла до Зарваниці.

«Особлива ласка і привілей для мене – це спілкуватися з вами. Вдячний, що маємо час, хоч обмежений, але живий для спілкування», – сказав він.

Отець і Глава Церкви пригадав і наголосив, що цього року наша Церква зробила для молоді подарунок – Катехизм для молоді «Ми йдемо з Христом»: «Хочемо ще раз офіційно в контексті прощі передати вам цей Катехизм, щоб молода людина могла крокувати своєю життєвою дорогою, життєвою прощею, маючи в руках цей путівник паломника, який веде дорогами життя і там знаходяться відповіді на важливі питання».

Цікаво, що сам Катехизм зокрема складається з відповідей на питання молодих людей, які вони впродовж десяти років готували і ставили Блаженнішому Святославові під час прощі в Зарваниці.

«Десять років наших зустрічей – це десять років слухання нашої молоді. Це десять років, упродовж яких молодь мала і має що сказати своїй Церкві, єпископам, священникам, – сказав Предстоятель і додав. – Катехизм – це книга віри Церкви. Він має три розділи: у що ми віримо? На що ми надіємося? Як ми любимо? Як ми навчимося вірити, будемо мати надію і будемо вміти любити одне одного – це буде вершина християнської досконалості, бо хто вміє любити, той може розуміти свого ближнього. Той, хто любить Бога, вміє Його також розуміти».

На завершення кожен учасник отримав унікальну пам’ятну ікону про сьогоднішню зустріч у Зарваниці від Блаженнішого Святослава. Цікаво, що це є копія зображення ікони Христа з двома плямами, яку Главі Церкви подарували в день десятиріччя його інтронізації. За словами архиєрея, під час реставрації цієї ікони в Свято-Успенській Унівській лаврі виявилося, що ці дві плями є опіками від горіння.

«Дивлячись на ці дві рани, в обличчя нашому Спасителеві, я відчув, що під час десяти років мого служіння як Предстоятеля, на тілі нашої Церкви сучасна історія випалила дві рани – це війна на Сході України і пандемія коронавірусу. Це торкнуло моє серце, коли я зрозумів, що Спаситель сам хотів показати, що Він на себе взяв наші рани. Він хотів, щоб його обпекли тим самим, чим сучасна історія і життя пече кожного з нас», – поділився Глава УГКЦ.

«Як на мене – це ікона великої надії. Цей образок - як подяка Богові за десять років, які він нам разом дарував, нехай для кожного з вас буде промінчиком надії, що ми далі йдемо разом з Христом, все переживемо і сила Божа проявиться навіть у наших немочах. Нехай це буде пам’яткою на згадку про нашу живу зустріч», – додав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні