УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Блаженніший Святослав помолився за упокій свого попередника перед іконою, яка «пам'ятає руку Блаженнішого Любомира»

31.05.2021 16:46
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Сьогодні минає чотири роки з дня відходу до вічності світлої пам’яті патріарха Любомира Гузара. З цієї нагоди Блаженніший Святослав на святій княжій горі у Крилосі перед чудотворною Галицькою іконою Божої Матері звершив панахиду за упокій свого великого попередника.

Глава УГКЦ пояснив, що молитва за Блаженнішого Любомира в річницю його переставлення саме в Крилосі – не випадковість. Він вбачає у цьому ведення рукою Божої Матері.

«Ми відбули Синод Єпископів у Зарваниці, який завершили молитвою на вервиці перед чудотворною іконою Зарваницької Богородиці. Вчора Божа Мати нас за руку привела до своєї чудотворної ікони в Чернівцях, яку ми коронували благословенними Святішим Отцем коронами. А сьогодні вона нас привела сюди, перед обличчя своєї чудотворної Галицької ікони, яка пам’ятає руку Блаженнішого Любомира. Він її вінчав золотими коронами. Він також відновив патріарші прощі до цього святого місця», – розповів Отець і Глава УГКЦ у слові наприкінці поминальної молитви.

Блаженніший Святослав пригадав, що в патріаршій резиденції в Княжичах, де Блаженніший Любомир проживав останні дні свого життя, є копія чудотворної Галицької ікони Богородиці. Вона стала символом Княжичів, каже він, як своєрідна духовна естафета з Княжого Галича, що єднає Київ і Галич у слові «патріарх». «Тому сьогодні Господь Бог по-особливому приймає нас і нашу молитву, яку ми підносимо за Блаженнішого Любомира. Ми сьогодні молимося за нього, але й він на небесах молиться за нас», – зазначив Глава Церкви.

Крисос, Древній Галич – не чуже місце для Блаженнішого Любомира. Саме звідси виростає його прабатьківське коріння.

«Хоча він завжди казав, що є львів’янином, бо народився і  провів свої дитячі роки у Львові, проте завжди відчував, що його коріння є тут. Він так дбав про княжий Галич. Він залишив його під прямою юрисдикцією Глави Церкви. Він так пам’ятав, що Галич – це те місце, де спочиває його дідусь і де по-особливому заховане його прабатьківське коріння», – розповів Блаженніший Святослав.

«Ми просимо Блаженнішого Любомира: молися за Україну! Молися за всіх нас! Молися за Божий дар мудрості для наших провідників, за силу благодаті Духа Святого для твоєї Церкви – як дар П’ятдесятниці, до якої готуємося! Блаженніший Любомире, молися за нас! І вічна тобі пам’ять!» – додав на завершення наступник Любомира.

Департамент інформації УГКЦ,
фото Дмитро Дем'янів

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні