УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Рік, що минає, став переломним початком третього тисячоліття. Ласкаво просимо в новий світ»

16.12.2020 20:08
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
Як зауважив раніше Папа Франциск, такого світу, який був до пандемії, вже не існує. І тепер саме на нас лежить відповідальність будувати нову цивілізацію, новий і кращий світ. Дуже важливо, щоб ми самі стали кращими. І унікальний шанс для цього ми маємо саме тепер. Ласкаво просимо в новий світ.

Таку думку висловив Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, у підсумковій програмі «Відкрита Церква» на «Живому телебаченні», яка вийшла в ефір сьогодні, 16 грудня. З Главою УГКЦ поспілкувалися відомі українські журналісти: Соня Кошкіна, Інна Кузнецова, Віталій Портников, Сакен Аймурзаєв, а також глядачі, які долучилися до зустрічі через зум.

Підбиваючи підсумки року, що минає, Предстоятель відзначив, що 2020-й був «ковідним роком». «Ми були змушені навчитися діяти, жити, молитися, навіть чинити діла милосердя по-іншому, ніж це було звичайно», – сказав він.

Блаженніший Святослав розповів, що кілька днів тому почув цікаву думку. Під час лекції про екзистенціалізм ХХ століття один із філософів, коли говорив про біографії відомих філософів цього напрямку, дійшов висновку, що ХХ століття розпочалося «з гарматами Першої світової війни». Тобто століття почалося не календарним 1900 роком, а подією, яка потрясла все людство.

«Слухаючи це, я себе запитав: а коли розпочалося третє тисячоліття? Гадаю, тут можна провести певні аналогії. На мою думку, саме 2020-й є маркером нового періоду історії людства, коли відбулися якісь тектонічні зміни. Ця пандемія зачепила всіх мешканців земної кулі вперше в новому часі. Вона сконцентрувала на собі увагу всього людства, відбулися певні тектонічні зрушення в цивілізації сучасного світу», – зазначив Глава УГКЦ.

За його словами, коли ми слухаємо про пандемію, концентруємо свою увагу здебільшого на медичних, епідеміологічних аспектах, проте вже бачимо, що є і серйозні соціально-економічні наслідки. «Уже говорять про небезпеку рецесії світової економіки, можливо, ще гіршу, ніж економічна депресія початку ХХ століття… Ми вже бачимо, що відбуватимуться певні політичні зміни. Погляньмо, як пандемія вплинула на президентські вибори в США... Гадаю, ми ще не зрозуміли вповні всіх наслідків тієї пандемії, яка нас супроводжувала впродовж усього року, що минає», – сказав Блаженніший Святослав.

Глава Церкви зауважив, що йому б хотілося, щоб, ведучи мову про посткоронавірусний світ, ми говорили про кращий світ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні